Kulinarika.net - blog: Navigare necesse est - Dan #4

Navigare necesse est - Dan #4

blog: potovanja / Evropa, avtor: Davor 

Četrti dan ...

Zamuda pri poročanju je posledica dveh težav - pomanjkanje elektrike in slabe internetne povezave.
Vremenska napoved nam je preprečila jadralsko trofejo, tako da ni bilo zgodnjega bujenja in nočnega izplutja. Noč na sidru v zalivu Mali Lago na Lastovu smo preživeli mirno in ob devetih izpluli. Veter se je obrnil,
juga ni več in zdaj piha iz severozahoda - zelo močno. Lastovo bomo obkrožili z njegove južne strani in se potem userili ali proti Mljetu ali proti mestu Korčula. Veter v pol krme in na krmilu je naporno, sploh ker so tu še ostanki valov od juga.


Nekaj pred enajsto smo na poziciji 42st 40,576 N; 016st 51,6 E; smer 41st ter hitrost 8,5 vozlov. Skrajnega konca otoka Korčula (Rt Ražnjič) ne dosežemo v direktnem kurzu in potrebujemo dva "gyba" (poja-la-banda).
Pri Rtu Ražnjič si želimo fotografirati "navaronske topove", a jih ni več, ostale so samo luknje te topovske postojanke.

 

Mimo rta smo ob dveh, drvimo proti Orebiču, kjer čez pol ure obrnemo. Jadra pritegnemo, saj nam zdaj piha v kljun. Odločimo se za uživanje v vožnji proti vetru (orca) po kanalu med Korčulo in Pelješcem - predvidoma kakšno uro, potem pa nazaj proti Korčuli. Krasen cik-cak (devet tackov) s hitrostjo okoli osem vozlov.

Ob 15:50 smo pri Rtu Sv. Ivana, obrnemo, postavimo metuljčka in z vetrom v krmo jadramo nazaj proti Korčuli. Kar med vožnjo se lotim priprave večerje; na vrsti je teletina v orehovi omaki in aromatični riž s paradižnikom
(za recept glej http://rcum.uni-mb.si/~davor/NavGur/kh29.html).

Sidramo v zalivu Luka ob Korčuli. Del posadke se odpelje s čolničkom v Korčulo o nakupih najnujnešega, preostali del pa mi pomaga pri finiširanju večerje.

 

Ob devetih se šesterica odpelje v Korčulo "v lajf". Do centra je deset minut sprehoda.

 


Pijača in uživanje ob koncertu izvrstnega kitarskega dua.

 

Po povratku se zasedimo v kokpitu ob kitari do dveh zjutraj. Kriza s štromom! Toliko jadramo, da se baterije ne morejo napolniti.

Načrt za jutri: Okoli Lovišta (vrh Pelješca) ter okoli vzhodnega konca Hvara nekam ob severni obali Hvara navzgor.

 

 

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 3727

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti