Kulinarika.net - blog: Navigare necesse est - Dan #5

Navigare necesse est - Dan #5

blog: potovanja / Evropa, avtor: Davor 

Sreda - peti dan

Zgoden zajtrk, potem pa se premaknemo iz zaliva nekam, kjer je manj gneče. Zasidramo se pri otočku Badija pred Korčulo; tu bomo ostali (kopanje itd), dokler se ne dvigne maestral. To se zgodi točno ob desetih in že takoj smo s polnimi jadri po kanalu med Pelješcem in Korčulo v smeri severozahoda.
Ponovimo včerajšnje orcanje; tokrat potrebujemo 13 tackov do vrha Pelješca. Prehitevamo vse po vrsti!

Ob devetem tacku malo nad zelenim svetilnikom pri Rtu Sv. Ivana končno zabeleži naša panula prvi uspeh: RIIIIIBA! Solidno velika palamida (pravzaprav je trupac, ampk pustimo zdaj tisto drobno razliko pri hrbtni plavuti!)
in jasno poln nasmeh naših panulašev.

Malo pred poldnem obrnemo proti severu. Veter začne upadati, zato greno na pavzo v zaliv Pržina (del zaliva Lovište) na vrhu Pelješca.

Za malico je carpaccio iz malo prej ulovljene ribe (ostanek shranimo za juho), za toploto pa še ostanki včerajšnjega riža.

 

13:40 - Maestral je nazaj in spet s polnimi jadri vozimo proti Rtu Lovišće (skrajni severozahodni konec Pelješca). Mezzanave proti vzhodnemu koncu Hvara in trening "vožnje po bregu navzdol" za manj izkušenega člana posadke. Sučuraj (naselje z varnimi privezu na skrajnem vzhodnem delu Hvara) nam je preblizu, zelo šrav pa bi nam prišel privez z elektriko. Vseeno se odločimo za jadrnaje še naprej in se odpovemo luksuzu varnega priveza.

Vzhodno točko Hvara obkrožimo pet minut pred četrto.

Spet pritegovanje jader in divja orca tik pred mejo krajšanja jader. Zdaj je občutno hladneje in prvič ta teden smo bolj konkretno oblečeni. Do cilja je precej daleč in ne bomo uspeli pristati pred nočjo. Veter spreminja smer in upada, valovi pa so ostali, tako da zelo malo pridobivamo na koristni višini, valjanje pa je precejšnje. Zato se pet milj pred Pokrivenikom skrijemo tik ob obalo, pospravimo jadra in motoriramo do cilja, kar je zelo koristno za naše akumulatorje, ki se končno polnijo.
Neverjetno, ampak resničn: še ena riba na panuli!

19:20 - vplujemo v Pokrivenik in se privežemo na bok neki ruski jadrnici. Večerja, nekaj sladkega simčiča in popolni mrk okoli desetih.

 

Blogi istega avtorja

Mnenja o blogu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Število ogledov strani: 3496

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti