mnenj na posebni strani

Mesna lazanja po mehiško

pikantna mehiška različica znane italijanske jedi

Sestavine

testo za lazanjo (že pripravljeno)

500 g pelatov

600 g mešanega mletega mesa

2 srednje veliki čebuli

3 manjše sveže paprike (zelena, rdeča in rumena)

pločevinka koruze (250 g)

timijan

mleta rimska kumina

sol

poper

svež ali suh drobljeni ali mlet čili

sveže koriandrovo listje

2 stroka česna

150 g moke

150 g masla

1,5 l mleka

muškatni orešček

nariban sir

parmezan

maščoba za praženje mesa

 

Postopek

V ponev na malo segrete maščobe damo drobno sesekljano čebulo, posujemo s timijanom in pražimo, dokler čebula ni svetlo rumena. Dodamo mleto meso, drobno sesekljan česen, sesekljane sveže liste koriandra, solimo, popramo, dodamo mleto rimsko kumino ter čili, dobro premešamo in pražimo. Malo pred koncem dodamo paprike, narezane na drobne kockice, in pražimo, dokler vse meso ni rjavo in dokler ne izhlapi vsa tekočina. Odstavimo in praženemu mesu dodamo koruzo (brez tekočine), premešamo in nekoliko ohladimo.

Pripravimo bešamel: na stopljenem maslu pražimo moko, da zadiši (ne sme porjaveti). Praženo moko zalijemo z vrelim mlekom, premešamo, solimo, popramo in začinimo z nekaj mletega muškatnega oreščka, rimsko kumino in mletim čilijem. Omako med kuhanjem neprestano mešamo z metlico za sneg.

Dno primerno velikega pekača namažemo z bešamelom, nanj položimo plast testa za lazanjo, pokapamo z bešamelom, posujemo z mešanico praženega mesa, paprike in koruze, ribanim sirom in sesekljanimi pelati, pokapamo z bešamelom in pokrijemo s testom za lazanje. Postopek ponovimo nekajkrat, oziroma dokler ne porabimo vseh sestavin. Naj bo na vrhu bešamel, pelati, ribani sir in parmezan.

Lazanjo pečemo približno eno uro v pečici ogreti na 180 stopinj. Preden jo razrežemo in ponudimo, počakamo 10 do 15 minut, da se utrdi.

Mnenja o receptu

Rimska kumina, ali to pomeni kumin (tista začimba, ki je del curryja ali pa kuskusa, in je videti podobna kumini a ima čisto drugačen vonj in z njo ni v zelo bližnjem sorodstvu)? / paeonnia

Tako je, to je kumin. / sarabande