mnenj na posebni strani

Kadaif z orehi in pistacijami

sočna in sladka sladica

Sestavine

približno 2 pesti kadaifa

pest grobo drobljenih orehov

1 jušna žlica mletih pistacij

4 jušne žlice masla

sladkor

voda

sok polovice limone

Postopek

Okrogle ali druge poljubne modele namastimo s kosmičem masla in položimo na pekač, obložen s peki papirjem. Vsak model napolnimo do polovice z rezanci za kadaif, pokapamo s pol jušne žlice stopljenega masla, posujemo z grobo drobljenimi orehi in do konca napolnimo z rezanci za kadaif. Pokapamo še s polovico jušne žlice stopljenega masla in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj (na srednji višini), dokler se rezanci na vrhu ne obarvajo zlato - rjavo.

Medtem ko se kadaif peče, iz vode in sladkorja pripravimo sladkorni sirup: v kozici pomešamo vodo in sladkor v razmerju 1 proti 1, dodamo limonin sok in kuhamo, dokler ne dobimo gostljatega sirupa.

Modele vzamemo iz pečice, še vroče zalijemo z vrelim sladkornim sirupom, pokrijemo z alu - folijo ter jih vrnemo v pečico za še približno 5 minut. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohladijo na sobno temperaturo. Nato jih čez noč postavimo v hladilnik, da se rezanci prepojijo. Ponudimo okrašeno z mletimi pistacijami.

Opombe

Kadaif lahko pripravimo tudi v večjem pekaču, po podobnem postopku. Količino sladkorja in vode določimo po potrebi, odvisno, koliko vlažno sladico želimo.

Mnenja o receptu

Ooo moj ljubi kadaif...Kje pa se pri nas dobi rezance zanj? Sem delala z jušnimi, pa so bili predebeli. / katka lopatka

Pri nas jih še nisem videla, imajo pa jih v Merkurju v Seiersbergu (pred Gradcem). Mamamia / mamamia

In v Lipnici tudi. Jaz se tudi nameravam posladkati z njim enkrat v kratkem. / jass

Ne morem nikamor tja. / katka lopatka

Ko kje najdem te "nudlne" jih vzamem toliko, da bova obe pokali po šivih od kadaifa. Se strinjaš? / barbara9

Jaa barb :) / katka lopatka

in kaj sploh je kadaif? / femica

kadaif je sladica iz kot las tankih rezancev, prelita s sladkornim sirupom, in z dodatki kot je v tem receptu ali v kakšni drugi kombinaciji. Mamamia / mamamia

Tako kot pravi mamamia, podobno pa je baklavi, prav tako se lahko dajejo ti rezanci kot testo pri baklavi po plasteh. Je zelo dobro, tako nežno...So pa tudi drugi načini priprave, ta, ki je v receptu in pa lahko naredimo tudi manjše rolice kot gnezdeca oz. zvitke. Jedla sem na vse načine in je res super. / katka lopatka

testo je pa prav tako kot za rezance? / femica