mnenj na posebni strani

Urmašice moje mame

sladica orientalskega pridiha za sladkosnede

Sestavine

125 g masla

1/2 dl olja

1 jušna žlica svinjske masti oz. margarine

1 jajce

1 mali jogurt v lončku

1/2 pecilnega praška

moka po potrebi (da ni testo ne pretrdo, ne premehko oz. da se lepo oblikujejo in ne prijemajo rok)

Preliv:

600 g sladkorja

1 limona razrezana na kose

800 - 900 ml vode

Postopek

Maslo vzamemo iz hladilnika, da dobi sobno temperaturo. V posodo damo vse sestavine in z leseno kuhalnico zmešamo. Potem na pomokano podlago damo testo, dodajamo moko in mesimo, dokler testo ne dobi željene trdote (ne pretrdo, ne premehko). Naredimo male kroglice in jih s prsti oblikujemo v urmašice. Sama jih ponavadi dam na strgalnik (štirivogalni), da bi dobile še vzorec.

Položimo jih na pekač (brez peki papirja in brez maščobe) in ga položimo v pečico. Pečemo cca. 25 minut na 170 - 180 stopinjah. Ko začnejo na koncih spreminjati barvo oz postanejo zlato rumene, jih vzamemo iz pečice.

Preliv:

v posodo damo vodo, sladkor in limono, razrezano na kose. Ko zavre, kuhamo cca. 8 - 10 minut na zmanjšanem ognju. Iz posode vzamemo limono ter zalivamo počasi po pečenih urmašicah. Pokrito pustimo, da se ohladi in potem postrežemo.

Mnenja o receptu

na zelo podoben način pripravlja urmice moja tašča, samo, da namesto jogurta doda kislo smetano, maslo pa včasih zamenja s čisto navadnim belim oljem...ODLIČNO, prepričajte se sami... / adelnana

Ali gre res 6oo g sladkorja? / receptor

Ja, receptor, bo kar držalo, pri teh specialitetah (kot tudi pri baklavi) narediš za preliv "sladkorni sirup", ki ga urmašice popijejo. Seveda to ni "dietno" pecivo :), je pa odlično, res pa je, da se servira in poje samo po eno urmašico naenkrat, več skoraj ne moreš pojesti ;) / mamaF

mmmm...prvič naredila in sicer po nasvetu - samo z oljem...dol padeš, zelo dobro! / Jessyca