mnenj na posebni strani

Loparnica z brokolijem in skuto

zloženka iz palačink, zelenjave in skute

Sestavine

7 palačink

2 manjša ali 1 velik brokoli

¾ kg češnjevega paradižnika

1 majhna čebula

2 dl sladke smetane

300 g pasirane skute

1 jajce

sol

Postopek

V malo višji ponvi prepražimo drobno sesekljano čebulo, da postekleni. Zalijemo s sladko smetano in malo pokuhamo. Odstavimo, vmešamo skuto in jajce ter po okusu solimo. Brokoli razdelimo na cvetke in jih na hitro (max tri minute) pokuhamo v slani vodi. Paradižničke operemo in pustimo cele, če so zelo drobni, v nasprotnem primeru jih prerežemo na pol ali jih narežemo na kolobarje.

V primerno ognjevarno posodo (gl. sliko) položimo dve palačinki, namažemo s skutno zmesjo, nanjo razporedimo polovico brokolija, prelijemo s tretjino skutne zmesi in obložimo s paradižnički. Prvo plast prekrijemo z dvema palačinkama in vse skupaj ponovimo (plast brokolija, skutne zmesi, paradižnika). Zaključimo s pokrovom iz treh palačink, ki ga prelijemo s preostankom skutne zmesi. Pečemo na 180 stopinj približno 45 minut.

Opombe

Lahko pripravite tudi različico s testeninami namesto palačink. V tem primeru uporabite kakšne drobne makarončke (npr. svedrce), jih al dente skuhajte (in kar skupaj z njimi brokoli), potem pa vse sestavine zmešajte skupaj (makarončki, brokoli, paradižnički, skutna zmes) in kot narastek specite v pečici.

Mnenja o receptu

Med dve palačinki ne daš nič? /

Ne, ničesar ne dam. Lahko pa vmes premažeš z malo skutne zmesi - po želji. / Katarina Prva

sliši se zanimivo in bom poskusila ob prvi priliki / tincy202