mnenj na posebni strani

Zlata torta

torta z vanilijevim, jagodnim in čokoladnim nadevom

Sestavine

Biskvit:

5 jajc

25 dag sladkorja

25 dag moke

1 pecilni prašek

1 dl vode

1 dl olja

 

Osnovna krema

5 rumenjakov

8 žlic sladkorja

30 dag margarine

 

Vanilijeva krema

4 dl mleka

1 vanilijev puding

1 žlica moke

vanilin sladkor

1 žlica sladkorja

 

Čokoladna krema

4 dl mleka

1 čokoladni puding

1 žlica moke

čokolada v prahu

1 žlica sladkorja

 

Jagode iz konzerve

 

Premaz

šlag pjena

različni okraski za torto

bonbončki

mrvice

Postopek

Biskvit:

rumenjake in sladkor stepemo, dodamo vodo in olje, nato moko in pecilni prašek, na koncu še sneg beljakov. Pečemo pri 180 stopinjah 30-50 minut. Še topel biskvit s sukancem prerežemo tako, da dobimo štiri plasti biskvita.

Osnovna krema:

na gosti pari gosto skuhamo rumenjake, ki so penasto vmešani s sladkorjem. V ohlajeno zmes dodamo penasto vmešano margarino.

Vanilijeva krema:

v mleko zmešamo prašek za puding, moko, vanilijev sladkor in navaden sladkor. Med kuhanjem mešamo, dokler se ne zgosti. V ohlajeno zmes zmešamo polovico osnovne kreme.

Čokoladna krema:

v mleko zmešamo prašek za puding, moko, čokolado v prahu in sladkor. Med kuhanjem mešamo, dokler se ne zgosti. V ohlajeno zmes zmešamo preostalo osnovno kremo.

Postopek:

biskvit lahko prelijemo z mlekom, da se napije in je torta kasneje bolj sočna. Na spodnji del biskvita namažemo čokoladno kremo ter postavimo za nekaj minut v hladilnik, da se krema lepo strdi. Nato damo nad čokoladno kremo naslednji biskvit, ki ga obložimo z jagodami iz konzerve. Nad ta biskvit biskvit z vanilijevo kremo, le to prav tako postavimo za nekaj minut v hladilnik, da se krema strdi. Nad vanilijevo kremo damo še zadnji biskvit in za konec torto okrasimo s šlag pjeno, različnimi okraski, mrvicami in bonbončki.

Opombe

Za začetek v vanilijevo in čokoladno torto ni potrebno zmešati vse osnovne kreme, ker se lahko zgodi, da bosta kremi pretekoči. Zato za začetek poskusite z dvema zajemalkama, kasneje lahko še vedno dodate več.

Mnenja o receptu

Pecivo sem spekla kar v pravokotnem pekaču. Biskvit sem prelila z mlekom, plast pod jagodami pa kar z jagodnim kompotom.Pri kremi pa ni bilo problema, da bi bila pretekoča.Danes je prav " fajn " kompaktna in seveda tudi dobra :) / Liiu