mnenj na posebni strani

Suši original

Sestavine

Sestavine za riž:

2 skodeli riža najboljše vrste

3 žlice kisa

2 žlici sladkorja

1 1/2 žlice suhega vina

2 1/2 skodeli vode

2 žlički soli

ščepec glutaminata (po možnosti)

košček morske haloge "kombu"

 

Sestavine za makizuši:

6 skodel riža suši

6 suhih gob (po možnosti japonskih ali kitajskih)

1/4 skodele sladkorja

2 žlici jušne osnove

1 skodela jušne osnove daši ali vode

2 jajci

ščepec glutaminata po možnosti

ščepec posušenih trakov buče kampio

12 listov peteršilja ali špinače ali ustrezna količina druge zelenjave, npr. rezin kumarice

kos kislega ingverja

6 listov suhih morskih halog nori

 

Postopek

Dobro operi riž in ga odcedi. Daj ga v posodo z 2 1/2 skodelama vode in pusti najmanj 30 minut, da se napoji. Dodaj kombu. Nato naj voda z rižem zavre. Pokrij posodo, znižaj temperaturo in kuhaj 10 minut. V tem času riž "popije" vso vodo. Znižaj temperaturo na najnižjo stopnjo in duši riž še 5 minut. Ko je kuhan, naj stoji 5 minut, nato vzemi kombu ven in ga odvrzi. Riž za suši je nekoliko trši kot za druge jedi.

Zmešaj v posodi kis, sladkor, sol in vino. Mešanica naj zavre. Primešaj glutaminat. Nato jo ohladi na sobno temperaturo. Lahko pripraviš večjo količino mešanice in jo shraniš v dobro zaprti posodi. Po potrebi jo uporabi, kadarkoli pripravljaš suši.

Vroči riž stresi v posodo ali na pladenj, ki ni iz kovine. Riž prelij z dišavno mešanico in ga dobro premešaj. Nato ga ohladi na sobno temperaturo.

Ta riž je podlaga za razne vrste sušijev. Od teh bomo opisali samo makizuši, ki ima obliko zvitkov.

Postopek za makizuši:

Namoči gobe v hladni vodi. V njej naj stojijo 30 minut. Odstrani kocene in nareži klobuke na centimeter široke trakove. Položi jih v ponev in dolij skodelo tekočine, ki je ostala od namakanja gob. Dodaj žlici sladkorja in sojino omako. Zmešaj. Tekočina naj zavre na visoki temperaturi. Nato odstrani gobe in nadaljuj z vrenjem, dokler ne ostane le četrtina skodele tekočine. Daj gobe nazaj v tekočino, kuhaj še nekaj minut in odcedi.

Če imaš trakove kampio, jih namoči v vodi in nato kuhaj v vreli vodi nekaj minut, nato odcedi.

V drugi posodi zmešaj jušno osnovo daši ali vodo, kosmiče kampio, 2 žlici sladkorja in sol. Vse skupaj naj zavre. Znižaj temperaturo in kuhaj v odkriti posodi, dokler se večji del tekočine ne pokuha.

Stepi jajce, dodaj ščepec soli in glutaminat.

V ponev kapni nekaj kapljic olja in jih segrej, da so vroče. Speci stepeno jajce, ki naj bo čimbolj enakomerno debelo. Jajčno palačinko zvij in rahlo stisni. Stoji naj nekaj minut. Nato jo odvij in nareži na 8 trakov.

Zdaj pride najpomembnejši del postopka: zvijanje sušija. Potrebuješ posebno pripravo, ki je narejena iz drobnih bambusovih paličic. S pridom jo nadomestiš z našo drvonitko, iz katere izrežeš 25x25 cm velik kvadrat. Lahko si pomagaš tudi s trdo tkanino.

Razdeli riž na 6 enakih kupčkov. Vzemi list suhih halog nori in ga položi na to pripravo.

Priporočljivo je, da list najprej na hitro povlečeš čez plamen na eni strani, da je aroma močnejša. Nato vzameš enega od kupčkov riža. Stresi ga po listu haloge in zravnaj, da bo plast enakomerno debela. Vzemi nekaj trakov kampio in jih položi v vrsto po rižu.

Sledijo vrste gob, zelenjave in jajčnih trakov. Nato zvijaj bambusovo napravo ali drvonitko v valj in ga rahlo stiskaj. V končni obliki naj stoji nekaj minut. Nato bambusovo pripravo razviješ, da ostane klobasa, ki jo narežeš na tri ali štiri centimetre debele kose. Na enak način pripraviš preostalo hrano.

Sušije razvrsti po pladnju. Japonci jih okrasijo z rezinami okisanega ingverja.

Opombe

Sušiji so ena od najbolj tipičnih japonskih hladnih jedi in so nekakšni japonski sendviči. Lahko jih uživamo za malico, zajtrk, kot predjed, kot dodatek k drugi hrani ipd.

Japonci poznajo veliko vrst sušijev. V vseh je okisan riž, različna zelenjava, morske haloge, večinoma tudi surova riba. Makizuši je enostavna vrsta, poleg tega ne vsebuje surove ribe, ki je naši ljudje ne bi jedli.

Recept ni enostaven, vendar je mogoče z malo truda narediti zvitke sušija. Težave so z nabavo sestavin. Mnoge lahko izpustimo ali nadomestimo, nekatere, zlasti haloge, pa so nujno potrebne. Poiščite jih v prodajalnah z azijskimi sestavinami.

Pa dober tek!

Zelo se prilega tudi prekajena riba ali škamp v sredini.

Mnenja o receptu

Gospa Pečjak! Rad bi vas popravil. Namreč, Makizuši je vrsta sašimija, ki je nekaj podobnega kot antipasto za Italijane, torej neke vrste predjed. Pravi suši je sestavljen samo iz halog, riža (ki je kiselkast in lepljiv), wasabi hrena in surove ribe (največkrat tuna). Miha / filip

Miha, kje v Ljubljani lahko kupiš vasabi? Razen seveda v japonski restavraciji. Lp, k.Mici / kuharica Mici

men je to ful dobr sam neki manjka a lohk das tut kej druzga / ninazalar

to so kar bogati sušiji! Se bomo lotili. Kam gre potem "juha", za pomakanje? Zdaj mi sicer ni jasno, ali naj bi bil naslov recepta pravzaprav makizuši, ker si pod original suši seveda vsi predstavljamo surove ribe. Naši ljudje seveda jemo tudi surove ribe. Tanek trakec lososa ali tune sredi riža sploh ne izstopa, sploh ker suši kolutek na poti do ust pomočimo v skodelico s sojino omako in ga po možnosti namažemo še malo z vasabijem. Kot pripomoček za zavijanje uporabljamo pogrinjke iz bambusa (ali trav?), ki jih lahko kupiš skoraj povsod. / malan

Mogoče kdo ve, kje se dobi vasabi? / sarabande

@filip: Sašimi je pa nekaj čisto drugega: namreč samo surova riba narezana na trakove pravi sushi je pa samo riž s tankim nanosom wasabija in surova riba. Lahko je obdan z nurijem Wasabi pa se dobi žal le preko meje... / matbas

vasabi se je nekaj časa dal dubiti v Leclerku sedaj nisem gledal že nekaj časa ampak pomoje ga še imajo, drugače pa drugje v Ljubljani (lahko že skorda rečem v Sloveniji) nisem zasledil vasabija, najbližje ga imajo v Trstu :( če pa še kdo pozna kje bi se dalo to dobiti nej se razpiše :) / shorto

No, pa mi je uspelo najti wasabi. V trgovini Kalček, v ljubljanskem BTCju prodajajo wasabi v prahu. Pomeša se ga z malo vode in nastane gosta wasabi pasta. / sarabande

v maxiju imajo veliko sestavin za suši !!! / hiacinta

Včeraj sem bila v Kranju v ribarnici in imajo veliko sestavin in pripomočkov za suši,sama se ne spoznam na to,vendar sporočam ljubiteljem / andreja č.