mnenj na posebni strani

Pečeni Azijski Riževi Rezanci s Piščancem

jed je možno pripraviti tudi s teletino ter drugo zelenjavo kot je bučka, bambus ali mala koruza - kako do pravega okusa azijskih jedi, je z dvema pomembnima trikoma opisano v receptu.

Sestavine

400 g riževih rezancev

1 čebula narezana na trakce

1 piščančja prsa (polovička obeh prs)

1 mala rdeča paprika (narezana na trakce)

1 mala zelena paprika (narezana na trakce)

1 korenje (narezano na trakce)

100 g kalčkov

1 velika žlica ingverjeve paste

2 jajci

3 velike žlice olja

3/4 male žličke tumerike (kurkuma)

2 veliki žlici light sojine omake (ne temne sojine omake) (light soy sauce)

2 veliki žlici ostrigove omake (oyster sauce)

2 veliki žlici sezamovega olja

1 velika žlica kisa iz riževega vina (rice wine vinegar)

1 velika žlica čili omake

1-1,5 dl vode

Postopek

Najprej je potrebno riževe rezance namočiti v hladni ali mlačni vodi za približno 40 minut. Uporabimo lahko tanke, srednje ali pa široke riževe rezance, čisto vseeno je. Najlažje pa se jed pripravlja s srednjimi, katere uporabljam jaz, ter širokimi.

Sedaj pa priprava na pečenje.

Dve zelo pomembni stvari preden začnemo:

prva izmed najpomembnejših stvari pri azijskih stir fry receptih je temperatura olja ter voka oz. posode, v kateri bomo kuhali. In sicer mora biti temperatura zelo visoka. Če ni, se bo temperatura takoj, ko bomo dodali prvo sestavino, preveč spustila, in jed se bo namesto pekla, kuhala, to pa ne bo prineslo takšnih rezultatov in okusa, kot si ga želimo oz. kot ga imajo azijske pečene jedi.

Druga izmed pomembnih stvari pa je, da moramo imeti pred pripravo jedi vse sestavine že pripravljene in narezane, saj med samim kuhanjem ne bomo imeli časa za razna rezanja in sekljanja.

Torej v posodo vlijemo olje. Ko je temperatura dovolj visoka, dodamo na tanke rezine ali kocke narezanega piščanca.

Dobro prepražimo in nato dodamo pasto iz ingverja in česna.

Sedaj je na vrsti zelenjava. Dodamo na trakce narezano rdečo in zeleno papriko ter korenje. Pražimo kakšne dve do tri minute in nato potresemo s tumeriko oz kurkumo.

Zopet malo prepražimo.

Namočene rezance odcedimo ter jih dodamo na zelenjavo. Rezance, zelenjavo in piščanca na hitro dobro premešajmo ter prilijemo približno 1-1,5 decilitra vode. Voda bo še dodatno zmehčala rezance ter naredila jed bolj sočno.

Kot ste verjetno opazili, do sedaj nisem dodal nič soli. Jed bo dovolj slana po tem, ko bomo dodali omake. Če pa vam je to premalo, lahko v tej fazi sestavine tudi malo dosolite.

Sedaj pa dodajmo omake, vrstni red ni pomemben, saj bomo dali vse omake naenkrat. Jaz sem začel s sojino omako, nato dodamo ostrigovo, sezamovo olje, kis riževega vina ter čili omako. Čili omako lahko dodamo po okusu, če imamo radi bolj pekočo jed, dodamo več, drugače pa manj.

Sedaj jed dobro premešamo, da se omake termično obdelajo ter dodajo okus vsem sestavinam v posodi.

Proti koncu dodamo kalčke ter na rezine narezano čebulo. Namesto običajne čebule lahko dodamo tudi spomladansko čebulo z zelenim delom vred, saj se slednja več uporablja v azijskih jedeh kot pa navadna čebula. Vse skupaj dobro premešamo in še malo prepražimo.

Ko dodajamo jajce, rezance malo umaknemo ter stepena jajca zlijemo v posodo. Po tem jed pečemo le še toliko časa, da se jajca dovolj termično obdelajo, torej ne več kot minuto ali dve.

Jed samo še serviramo In to je to.

Še en nasvet in sicer bodite pazljivi, da zelenjave ne prekuhate. Zelenjava mora še vedno malo hrustati, ko končate s pečenjem. Če boste jed predolgo pekli ali na prenizki temperaturi, ne boste dosegli pravega rezultata oz. okusa azijske jedi

Pa dober tek.

Opombe

Vse navedene sestavine je možno kupiti v bolje založeni trgovini.

Mnenja o receptu

tole je super! edino rezancev ne obdelujem toliko časa. (samo to gre že za malenkosti in podrobnosti). vse ostalo pa je super! pa pri meni so res pomembni čiliji oz. da je pekoče. nos mora postati moker, sicer to ni to. čist navdušena, da nisem med redkimi, ki ima vse te omake, začimbe in ostalo azijsko hrano na rednem shopping listku. ;) sedi, 5! :D / Mamka Bršljanka

Jaz rezance namočim v prekuhano vodo in pokrijem s folijo in se v 15 minutah skuhajo. K tej kombinaciji zelenjave pa dodajam še por, včasih bučko, če imam posušene gobe ( ki jih prej namočim). Jajca pa zmešam kar na ognju in takoj zakrknejo. Drugače pa je to super recept, tudi moji hčerki sta ljubiteljici te jedi. / Trixi

Končno en recept, ki mu lahko rečemo, da ima azijski pridih. Namesto soli pa priporočam ribjo omako, ki je bolj primerna pa še ščepec sladkorja bi dodal.Sam porcije nikoli ne pripravljam za več oseb hkrati ampak vsako posebej. Zakaj? Zato, da se zelenjava ne kuha, da je hrustljava, da ne uničimo njenih dragocenih sestavin. Pa še nekaj. "Jajčko" priporočam takoj na začetku, potem zelenjavo, testenine, začimbe, mehka zelenjava in takoj na krožnik. Piko na i, pa na koncu naredijo grobo zmleti arašidi. / fasulas

In vedno se najprej segreje vok in ko se iz njega kadi, se šele doda olje. / mamamia

Pa še to - s teletino se azijske jedi ne delajo, je tamkajšnje kuhinje ne poznajo. / mamamia