mnenj na posebni strani

Dušeno sladko zelje

tipična jesenska jed, ki je izjemno zdrava in enostavna za pripravo - še boljša je, če jo skuhate en dan v naprej ter naslednji dan na visoki temperaturi prepražite

Sestavine

1 glava zelja – približno 1,2 kg, narezanega na tanke trakce ali krpice

2 drobno sesekljani, srednje veliki čebuli

1 mala žlička drobno sesekljanega česna

2 mali žlički cele kumine

1 lovorov list

1 mala žlička soli

0,5 male žličke mletega popra

180 g paradižnikove omake

1 mala žlička paprike v prahu

1 velika žlica sladkorja

1 velika žlica moke

2 veliki žlici drobno sesekljanega peteršilja

2 veliki žlici oljčnega olja

0,6 l vode

 

Postopek

Pripravili bomo vegetarijansko verzijo sladkega zelja. Nevegetarijanska verzija vsebuje slanino. Če slanino želimo dodati, jo narežemo na kocke ter popražimo v olju na samem začetku. Postopek naprej je enak kot za vegetarijansko verzijo.

Najprej olje vlijemo v veliko in visoko posodo, v kateri bomo jed pripravljali. Nato dodamo čebulo, katero na srednji temperaturi počasi pražimo, dokler ne porumeni. Velika posoda pri tej jedi je pomembna, če ne želimo imeti več zelja na štedilniku kot v posodi.

Čebuli nato dodamo sol. Sol še dodatno omehča čebulo, zato svetujem, da čebulo vedno osolimo, ko jo pražimo. Nato dodamo še poper in lovorov list.

Če želimo dobiti kar se da največ arome iz začimb v tej jedi, je pomembno, da jih prepražimo na olju, zato kumino v zrnju dodamo med praženjem in tako bomo dobili res pravo aromo. Če te začimbe dodamo jedi, ko se le ta kuha, začimba ne bo oddala toliko arome kot jo lahko.

Naslednja stvar, ki jo dodamo, je česen. Česna ni potrebno dolgo pražiti, ampak le toliko, da zadiši, se pravi nekaj sekund….

Sedaj pa pride sladki del sladkega zelja in sicer sladkor. Sladkor le rahlo zarumenimo in pazimo, da ne porjavi preveč.

Sladkoba paprike in paradižnika bosta dodala jedi aromo ter barvo.

Kot vidite, pripravljamo neke vrste pasto, ki bo osnova za sladko zelje. Ko bomo videli, da se iz sestavin tvori gostljata pasta, to je po približno 15 minutah, je na vrsti zelje. Zelje dodamo narezano na trakce ali krpice, kar vam je ljubše.

Najprej je potrebno pasto in zelje dobro premešati. Na začetku bo zelja kar veliko, zato tudi potrebujemo veliko posodo. Ko bomo zelje dušili nekaj časa, se bo skrčilo in mešanje bo postalo lažje.

Zelje se bo lepše dušilo, ko dodamo približno 1 dl vode. Po nekaj minut dušenja dodamo moko, premešamo in še malo dušimo. Nato dodamo peteršilj, zopet premešamo, dodamo še preostalo vodo, pokrijemo ter jed dušimo na srednje nizki temperaturi približno 20 minut do pol ure. Vmes nekajkrat premešamo, da se slučajno ne prime.

Ko je jed pripravljena, jo serviramo ter postrežemo s krompirjem ali kot samostojno jed.

Mnenja o receptu

Končno dober recept za sladko zelje. Video je super. Me pa zanima če se lahko naredim to zelje en dan prej? / Hydra

Hydra Beri opis pod naslovom!!! / jaša

Ups sory! Sedaj vidim. Hvala! / Hydra

fajn recept, v opisu manjka paprika in koncentrat / caka

Živjo caka, verjetno misliš tole :) "Sladkoba paprike in paradižnika bosta dodala jedi aromo ter barvo", kar je navedeno v postopku, tako da mislim da je OK. ;) Drugače se pa ogibam paradižnikovega koncentrata in namesto tega dodajam vedno paradižnikovo omako. Dlje kuhana paradižnikova omaka = paradižnikov koncentrat. Lp / ROKCO

Zakaj se ogibaš paradižnikovega koncentrata? Saj so čisti paradižniki notri. Okej, če imaš domačo, ne rečem. Drugače je meni iz tube ful dobra. Sploh mutti iz sušenih paradajzov / bannanna

Ja drugače imam domačo. Izogibam se je zgolj zato ker nas vse doma peče zgaga če uporabimo koncentrat v kakšni jedi. Drugače proti paradižnikovem koncentratu nimam nič. Ga pa lahko namesto paradižnikove omake uporabimo tudi v tej jedi, vendar v veliko manjših količinah (veliko žlico do 2) kot pa omake. Lp / ROKCO

Tole pa je podroben in natančen prikaz. Noro za gospodinje (ali gospodinjce ) začetnice, ki prisegajo na domače, tradicionalno.Čista petka. / aurorica

Super recept.Sama nimam rada sladkega zelja, po tem receptu pa je tudi meni zelo všeč. LP / NADIN

Skuhala že 2 x in nam je bilo zelo okusno. Priporočam. / irena23365