mnenj na posebni strani

Ameriška jabolčna pita (American apple pie )

sočna in odlična

Sestavine

Testo:

250 g gladke moke

140 g masla

50 g sladkorja v prahu

1 jajce

ščep soli

2 veliki žlici ledene vode

 

5 jabolk

1 mala žlička cimeta

1 vanilin sladkor

 

Preliv za jabolka :

60 g masla

2 veliki žlici moke

100 g kristalnega sladkorja

50 ml vode

 

Za premaz pite:

1 rumenjak

1 velika žlica sladkorja v prahu

Postopek

Najprej zamesimo testo: moko, sladkor, sol in maslo razdrobimo na majhne grudice, dodamo jajce in vodo. Pregnetemo in damo testo v hladilnik za eno uro.

Med tem časom naredimo preliv za jabolka. Na zmerni temperaturi stopimo maslo, mu dodamo moko in stalno mešamo. Ko se začne povezovat, dodamo sladkor in vodo ter mešamo, da se naredi kot svetla karamela. Pustimo, da se ohladi, med tem pa olupimo jabolka, jih narežemo na tanke rezine, dodamo cimet in vanilin sladkor. Ko se preliv ohladi, ga primešamo jabolkom.

Testo smo razdelili na dva dela in ga ohladili. En del testa vzamemo in ga na tanko razvaljamo, s pomočjo valjarja ga prestavimo v pekač, ki smo ga prej premazali z maslom in posipali z moko. Po testu porazdelimo jabolka, nato razvaljamo še drugi del testa, ga narežemo na trakove in jih prepletemo po piti. Pito pečemo najprej 10 minut na 220 stopinj, nato temperaturo zmanjšamo in jo pečemo še 40 minut. Paziti je treba, da se robovi ne zažgejo, zato ko zmanjšate temperaturo pustite, da vročina gre malo iz pečice in nato zaprite, ter pecite dalje.

Opombe

Opravičujem se vam, ker je video malo daljši, upam, da si ga boste ogledali. Ljubitelji jabolčnih pit ne bo vam žal. Ta pita je res vredna ogleda in pa specite jo, zraven gre še sladoled od vanilije ali pa stepena smetana. Lep pozdrav in uživajte.