mnenj na posebni strani

Škarpenini zvitki v žafranovi omaki z rižem

Sestavine

8 škarpeninih filejev

16 repkov kozic

mešanica začimb za ribe (komarčkovo seme, črni poper, koper, timijan, česen, kurkuma, kajenski poper - vse strto v prah)

sol

sveže mleti črni poper

0,12 g žafrana (1 vrečka žafranovih nitk)

2,5 dl sladke smetane

2 jušni žlici moke

ribja osnova

1 por

gomoljna zelena

korenček

250 g riža

2 jušni žlici divjega riža

3 dl suhega belega vina

komarčkovo seme

koper

maslo

olivno olje

1 limona

sveže peteršiljevo listje

Postopek

Beli del pora očistimo, operemo in narežemo na rezance. Prav tako na rezance narežemo korenček in gomoljno zeleno. Fileje rahlo potolčemo z ravno stranjo kladiva za meso, pokapamo z limoninim sokom, solimo, popramo in začinimo z mešanico začimb za ribe. Na ožji konec vsakega fileja položimo en repek kozice (pred tem ga zravnamo), nekaj korenčkovih, porovih in zeleninih rezancev ter file zvijemo v rulado, ki jo tesno zavijemo v naoljen kos alu - folije. V zadosti velikem loncu zakuhamo vodo, vložimo fileje in jih kuhamo 15 minut. Vzamemo jih iz vode, počakamo, da se nekoliko ohladijo, odvijemo in shranimo na toplem.

Medtem ko se fileji kuhajo, pripravimo omako. V enem decilitru vina raztopimo žafranove nitke, ki smo jih predhodno strli v možnarju. V kozici stopimo maslo in na njem pražimo moko, da zadiši. Prilijemo 3 dl ribje osnove, zavremo, dodamo vino z žafranom, sladko smetano, nekaj komarčkovih semenk, ki smo jih strli v možnarju, še enkrat zavremo, da alkohol izhlapi ter odstavimo. Solimo, popramo, omako precedimo in z njo prelijemo škarpenine zvitke. Dodamo preostale repke kozic, pustimo, da še enkrat zavre, odstavimo ter potresemo z nekaj kopra.

V drugi kozici segrejemo nekaj olivnega olja in na njem pražimo beli riž le toliko, da ostekleni. Zalijemo ga s preostankom vina in kuhamo, dokler ne zmanjka tekočine. Nato po malem dodajamo vodo in med stalnim mešanjem kuhamo, dokler ni riž kuhan. Odstavimo, solimo, dodamo malo masla, sesekljanega peteršilja in divji riž, ki smo ga posebej skuhali v vodi (divji riž kuhamo posebej, kajti kuhati ga je potrebno dlje kakor navaden riž). Vse skupaj dobro premešamo.

Na vsak krožnik s pomočjo modela za izrezovanje krofov serviramo riž v obliki kroga, poleg damo škarpenino rulado, na riž položimo repek kozic in podlijemo z omako.

Mnenja o receptu

Ali se riž prej kaj namaka in pere - tako kot pri basmati rižu, ki ga je treba namakati že en dan prej? / Vendelina jr.

Ni ga potrebno ne namakati ne prati. / sarabande

Jaz basmatega nikoli ne namakam, samo v cedilki spustim vodo čez, to je pa to. / jessy6

Toliko bolje, da ga ni treba prati, je že s fileji zaodsti dela. Drugače pa je štos pranja basmati riža v tem, da gre škrob ven in potem se riž delno skuha, položi v modele, kjer je raztopljen žafran in potem se vse skupaj speče, tako da se dobim rumena pogača -vsaj v nekaterih receptih je tako. Objavljeni recept ima prav tako modele in žafran in vsled tega sem tudi vprašala. / Vendelina jr.