Kulinarika.net - začimba: Asafetida

Asafetida

ID: 7, lat.: Ferula assafoetida, ang.: Asafoetida, hin. hing

Srednjeazijska rastlina, ki jo meljejo v prašek. Ima prodoren vonj, nekaterim ljudem ni prijeten. V indijski kuhinji jo dodajajo mesu in v Kašmirju nekaterim curryjem.

Želite »poslati« svojo fotografijo začimbe?

Opis

Dva metra visoka trajnica s 5 - 78 cm debelim steblom. Listi so pernato razčlenjeni in dolgi 40 cm. Razvije velika socvetja z rumenimi cvetovi.

Stebla in korenine posušijo in zmeljejo v prašek ali rozinaste blekce. Ima značilen, oster in prodoren vonj, ki nekaterim osebam ni prijeten. V kulinariki jo uporabljajo predvsem na srednjem vzhodu in v deželah indijskega podkontinenta.

Gojenje

Gojijo jo predvsem v Iranu, Afganistanu, Pakistanu in Indiji. Uspevala bi tudi v našem mediteranu, a je težko priti do semen. Kupiti jo je mogoče v nekaterih azijskih trgovinah z živili.

Uporaba

Danes se uporablja samo v srednjeazijskih kuhinjah, posebno tam, kjer religija prepoveduje uporabo čebule (npr. jainizem). Pogosta je tudi v azijskih vegetarijanskih kuhinjah. V zdravilstvu jo uporabljajo proti prebavnim motnjam, nekoč so verovali v njeno kontracepcijsko moč. V Srednji Ameriki pa jo uporabljajo kot šamansko sredstvo in v čarovništvu. Preprečevala naj bi vstop hudobnim duhovom v dojenčkovo telo.

Zgodovina

Rastlina izvira iz Irana, od koder se je razširila v sosednje dežele. Nekoč so jo uporabljali tudi v Evropi, kamor jo je zanesla Aleksandrova vojska. A se ni obdržala in danes je pozabljena, razen v indijskih in vegetarijanskih restavracijah.


Število ogledov strani: 10845

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Ossi
MOJ vrtrdkapica
malo za hecmadoka
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti