Kulinarika.net - začimba: Limonina trava

Limonina trava

lt. Cymbopogan citratus, an. Lemon grass

Limonina trava je aromatična tropska trava z modrozelenimi listi. Raste v šopih do 1 m visoko. Okus je podoben limoni in še bolj citronki, ki jo zahtevajo mnogi recepti. Nekoliko spominja tudi na okus melise. Na mnogih trgih jo prodajajo svežo (videli smo jo celo v Stockholmu).

Želite »poslati« svojo fotografijo začimbe?

Opis

V kuhinji uporabljamo odebeljeni koren stebla, najboljša so debela, spodaj svetlejša stebla. Kot dišavo in sestavino čaja dodajamo tudi liste. Spomladi poženejo mlada, drobna stebla, ki se kmalu odebelijo.

Poznamo več vrst in sorodnic limonine trave (npr. Cymbopogon ambiguus, Cimbopogon citrioidora) s podobnim vonjem in okusom. Raste v Indiji in jugovzhodni Aziji (Indiji, Indoneziji, Srilanki, Burmi, Indoneziji, na Filipinih), zadnja leta pa prodira v Evropo in tudi k nam in njene sadike je mogoče kupiti na tržnicah.

Gojenje

Čeprav je tropska rastlina, jo je mogoče gojiti v cvetličnih lončkih tudi pri nas. Poleti zunaj in pozimi v zaprtih, toplih prostorih. Mladike (stranske izrastke) odtrgamo, tako da ostane nekaj koreninic, in jih vkopljemo v vlažno zemljo. Redno zalivamo. Ko požene lastne korenine, začne rasti in jo presadimo v večjo posodo. Rastlina potrebuje toploto in svetlobo, glede vlage pa ni občutljiva. Ohranjamo jo leta, posebno če nove šope ločujemo od glavne gomile in jih vsadimo v posebne lončke. Trava vsebuje zdravilne sestavine myrcene, citronello, citronellol in geranilol.

Za zdaj jo na naših tržnicah in v trgovinah še nismo zasledili, v neposredni tujini (v Celovcu) pa lahko kupimo mladike na trgu. Brez dvoma bodo kmalu prišle tudi k nam.

Uporaba

Uporabljamo jo kot dodatek povsod, kjer svetujemo limono, citrious ali limonino lupino. Nenadkriljiv je osvežilen čaj iz limonine trave. Dodajamo jo številnim mesnim in brezmesnim jedem. Namesto sveže uporabljamo tudi suho limonino travo in limonino travo v prahu.

Zgodovina

Limonina trava izhaja iz Filipinov, od koder se je zgodaj razširila po vsejj Jugovzhodni Aziji, v zadnjih desetletjih pa tudi v Evropo.

Zdravilni učinki

V Aziji so jo najprej uporabljali zaradi njenih zdravilnih učinkov. Lajšala naj bi bolečino in uničevala škodljive bakterije. Njen čaj naj bi pomagal pri trebušnih težavah, putiki in depresiji. Njeno olje je sestavina kožnih krem.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
Kaj danes za zajtrkmafita
MOJ vrtrdkapica
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti