Kulinarika.net - zdravje: Izgubite vsaj 4 kilograme v 12 dneh

Izgubite vsaj 4 kilograme v 12 dneh

zdravje: diete, avtor: hlebpet 

Grenivkina dieta je dieta, ki je znana tudi pod imenom hollywoodska dieta. Velja za eno od najstarejših shujševalnih diet, saj izvira iz tridesetih let prejšnjega stoletja. To je dieta z omejenim vnosom kalorij, ki kot pomoč pri hujšanju svetuje uživanje grenivk, bogatih z vitamini.

Te diete z majhnim vnosom kalorij ni težko izvajati, zato jo nekateri priporočajo za hiter začetek izgubljanja odvečne teže. Grenivkina dieta svetuje, da dnevno zaužijemo tri obroke in en prigrizek. Pri vsakem obroku moramo pojesti polovico grenivke ali spiti pol skodelice nesladkanega grenivkinega soka.

grenivkina_dieta.jpg

PRIPOROČEN JE DNEVNI VNOS 1000 KALORIJ

Trditve, da naj bi grenivke vsebovale poseben encim, ki naj bi pomagal pri izgorevanju maščobe, zaenkrat znanstveniki še niso potrdili. Raziskave so dokazale zgolj to, da težo izgubljamo zaradi omejenosti dovoljenih živil, zmanjšanemu vnosu kalorij ter izgubi tekočine.

Dieta med obroki prepoveduje uživanje kompleksnih ogljikovih hidratov in prigrizkov ter priporoča dnevni vnos 1000 kalorij.

PIJETE LAHKO NEOMEJENE KOLIČINE ČRNEGA ČAJA

Pri grenivkini dieti so obroki sestavljeni iz jajc, solat, vseh vrst mesa ali rib, večine vrst zelenjave, posnetega mleka, paradižnikovega soka in neomejene količine črnega čaja ali kave. Pri vsakem od treh obrokov in prigrizku si moramo privoščiti še polovico grenivke ali piti grenivkin sok.

Obstaja več različic te diete, ki pa dovoljujejo tudi uživanje sadja in polnovrednih žitaric v obliki testenin, žitnih kosmičev in kruha. S tem dvanajstdnevnim shujševalnim programom lahko izgubimo minimalno 4 kilograme in pol.

grenivkina_diet2.jpg

DIETO LAHKO IZVAJAMO LE KRATEK ČAS

Grenivke vsebujejo zelo malo maščob, veliko vitamina A in C, vlaknine, beta karoten in natrij. Na naše zdravje blagodejno vplivajo fitokemikalije v njih, ki preprečujejo tudi nastanek bolezni.

Ker grenivke vsebujejo malo beljakovin, železa, kalcija in drugih pomembnih vitamnov in mineralov, lahko to dieto izvajamo le kratek čas. Omejitev vnosa kalorij lahko namreč povzroči občutek utrujenosti, vrtoglavice, želodčne slabosti in zaprtje.

Pretiravanje z napitki, ki vsebujejo kofein, lahko povzroči dehidracijo ter izgubo življenjsko pomembnih tekočin iz telesa.

PRIMERNA JE ZA LJUDI S TRDNIM ZDRAVJEM

Pri hujšanju z grenivkino dieto se moramo strogo držati njenih navodil, saj lahko v nasprotnem primeru resno škodujemo svojemu zdravju. Ker ta dietni načrt sam po sebi ne predlaga sprememb vedenja ali življenjskega sloga, je verjetnost, da bomo izgubljene kilograme po zaključku diete pridobili nazaj, izjemno visoka.

Ta dieta je najbolj primerna za tiste, ki si želijo v kratkem času izgubiti štiri kilograme in pol ter so hkrati dobrega in trdnega zdravja. Pri grenivkini dieti morajo biti previdne nosečnice, bolniki s sladkorno boleznijo in z boleznimi srca in ožilja. Previdnost ni odveč tudi pri tistih, ki sočasno jemljejo več zdravil in tistih, ki imajo zdravstvene težave zaradi okuženosti s HIV in aidsom.

PIJMO TUDI VELIKO VODE

Grenivkino dieto lahko izvajamo le 12 dni. Pomembno je, da pijemo veliko vode, uživamo pa lahko tudi raznoliko sadje in zelenjavo.

Vsa živila, ki nam jih svetuje ta dietni načrt, so dostopna v trgovinah in na tržnicah. Pozabiti pa ne smemo tudi na zdrav duh v zdravem telesu, ki se dobro počuti, če mu privoščimo še razgibavanje. Tega pa ne odsvetuje niti grenivkina dieta!


Število ogledov strani: 16439

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »