Kulinarika.net - zdravje: Težave z želodčno kislino?

Težave z želodčno kislino?

zdravje: diete, avtor: hlebpet 

Vas v slabo voljo in neprijetno počutje spravlja zgaga? Že z majhnimi spremembami si lahko pomagate sami.

Ta dietni program je namenjen predvsem tistim, ki imajo težave z dvigovanjem želodčne kisline v požiralnik. S spremembo prehrane boste zmanjšali simptome in pomirili vzdražen požiralnik.

Dieta pri gastroezofagealni refluksni bolezni (GERB) je v medicini že dolgo znana. Na voljo je v več različicah, vsem pa je skupno prizadevanje za zmanjšanje simptomov. Eden izmed glavnih je zgaga, ki se pojavi zaradi dvigovanja želodčne kisline v požiralnik kot posledica oslabljenega delovanja mišic zapiralk v spodnjem delu požiralnika.

NE UŽIVAJTE VELIKIH OBROKOV

Pri zdravem človeku te mišice delujejo kot nekakšna gumasta zapora med želodcem in požiralnikom ter preprečujejo dvigovanje želodčne kisline. Pri tej bolezni se določena količina želodčne kisline dvigne v požiralnik, kar povzroči vzdraženost, saj je pH želodčne kisline podoben kislini v bakterijah.

Z dieto boste zmanjšali dvigovanje želodčne kisline in vzdraženost požiralnika. Program odsvetuje uživanje velikih obrokov, saj pri tem nastaja več želodčne kisline, kar lahko povzroči zgago. Zadnji obrok lahko pojeste najpozneje tri ure pred spanjem.

IZOGIBAJTE SE ČOKOLADI IN MAŠČOBAM

Zgago lahko povzroča tudi debelost, zato je pomembno, da dosežete ali ohranjate zdravo telesno težo. Če je to potrebno, zmanjšajte vnos kalorij in shujšajte. Izogibajte se čokoladi, ker vsebuje metilksantin, ki lahko sprosti mišico zapiralko spodnjega dela požiralnika.

Izogibajte se maščobam, saj te pogosto poslabšajo simptome, agrumom in sokovom, kofeinskim in gaziranim napitkom ter vsem vrstam kave. Vsem je namreč skupno to, da dražijo že tako vzdražen spodnji del požiralnika. Simptome bolezni poslabšujejo tudi izdelki na osnovi mete, razmislite pa še o prenehanju s kajenjem, saj nikotin oslabi mišice zapiralke v požiralniku.

POSKUSITE TUDI IZGUBITI KAK KILOGRAM

Živila in napitki, ki jih priporoča ta dieta, vsebujejo malo maščob. Dieta vsebuje vse skupine zdravih živil. Uživanje majhnih obrokov in prigrizkov čez dan vam bo dajalo občutek sitosti, kar je še posebej dobrodošlo, če želite izgubiti kak kilogram.

Verjetno bo na začetku težko ukiniti priljubljene prigrizke in napitke, še posebno čokolado in kavo, težko pa se bo tudi izogniti velikim obrokom, kadar boste jedli zunaj.

DIETA JE PRIMERNA TUDI, ČE VAS OBČASNO MUČI ZGAGA

Dieta je primerna za vse, ki imajo GERB ali pa trpijo za občasnimi napadi zgage. Priporočena živila so zdrava in primerna za vsakogar, če je jedilnik dobro načrtovan glede vnosa hranilnih snovi.

Kupujte torej dovoljene sokove, obogatene z vitaminom C, saj uživanje agrumov in sokov iz njih ni dovoljeno.

Spremembe življenjskega sloga pri tej dieti vključujejo izogibanje velikim obrokom, zmanjšanju vnosa maščob, po potrebi hujšanje, izogibanje kavi in čokoladi, prenehanje kajenja ter uživanje zadnjega obroka najpozneje tri ure pred spanjem.

 Privoščite si mlečne izdelke z malo ali brez maščob, da boste zaužili dovolj kalcija. Ta dietni program namreč zgolj podaja smernice glede živil in napitkov, kar pomeni, da lahko uživate kavo ali paradižnik, če vam ne povzročata težav.

Literatura: Dr. Judith C. Rodriguez: Vse diete sveta


Število ogledov strani: 38069

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »