Kulinarika.net - zdravje: Je tudi vaš otrok predebel?

Je tudi vaš otrok predebel?

zdravje: diete, avtor: hlebpet 

O debelosti je bilo napisano že marsikaj. O njej vemo, vsaj v teoriji, praktično vse. Prav tako, vsaj v teoriji, tudi vemo, kako bi se bilo potrebno proti njej boriti. Pa vendar je vse več ljudi predebelih, kar pa je še bolj zaskrbljujoče, je to, da narašča tudi delež otrok s prekomerno telesno težo.

V Evropi ima otroška debelost epidemične razsežnosti.

Debelost med otroki in mladostniki je pomemben dejavnik tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 ter bolezni srca in ožilja v odrasli dobi in celo raka.

Debelost je lahko tudi vir mnogih psihosocialnih težav, s katerimi se otroci in mladostniki soočajo že v rani mladosti. Posledica teh težav so slabši šolski rezultat, nizka samopodoba, občutek manjvrednosti in sramu. Pojavi se tudi negotovost, plahost, celo osamljenost, kar se vse pogosteje izraža tudi v vedenjskih težavah. Razvijejo se lahko tudi depresija in motnje hranjenja – od prenajedanja do bulimije ali anoreksije.

 

Debelost med otroci in najstniki ni estetska, pač pa zdravstvena težava.

debelost_otroci.jpg

Debelost med slovenskimi otroki

Z metodami opisne statistike so v Sloveniji analizirali podatke o indeksu telesne mase 4685 naključno zbranih otrok, starih 5 let, ter 2474 naključno zbranih srednješolk in srednješolcev, starih 15–16 let. Podatke so zbrali od pediatrov iz 29 slovenskih mest v letih 2003–2005.

Prevalenca čezmerne prehranjenosti med petletnimi otroki je 18,4 % pri dečkih in 20,9 % pri deklicah, 9 % dečkov in skoraj 8 % deklic pa izpolnjuje merila za debelost.

Med mladostniki in mladostnicami je 17,1 % fantov in 15,4 % deklet čezmerno prehranjenih ter 6,2 % fantov in 3,8 % deklet debelih. Rezultati kažejo, da je prevalenca debelosti v Sloveniji podobna kot v drugih razvitih evropskih državah.

Res je, da je bila analiza narejena leta 2005, pa vendar se stanje žal ni kaj bistveno izboljšalo.

Približno 22 milijonov otrok v EU je pretežkih, od tega jih je 5 milijonov debelih.

Kje so glavni vzroki za (pre)debelost otrok?

Po kliničnih izkušnjah je glavni problem debelosti pretiran vnos enostavnih ogljikovih hidratov v obliki slaščic in hitre hrane in predvsem sladkih pijač, kot so sadni sokovi in umetne brezalkoholne pijače. K temu dodajmo še tempo nerednega prehranjevanja (izpuščanje zajtrkov, obilne večerje, vmes pa sladkarije ali hitro pripravljena hrana) in premalo gibanja in preveč kilogramov je tu.

Ključ do sprememb so zdrave prehranjevalne navade

Vse spremembe se začnejo doma, v okolju, v katerem se otrok razvija. To velja tudi za razvoj prehranjevalnih navad, zato je pomembno, da otroku priučimo zdrav odnos do hrane, kar pomeni, da zna otrok pravilno časovno izbirati zdravo hrano in jo razporejati skozi cel dan. Otrok mora znati prepoznati količine, ki so zanj primerne.

  • Otroka naučimo, kako pomembni so zdravi obroki skozi cel dan. Otrok pa naj ob hrani tudi uživa.
  • K zdravim obrokom otroka spodbujamo tako, da ima vedno na razpolago veliko različnega sadja in zelenjave ter okusnih polnozrnatih izdelkov.
  • V prehrano naj bo vključeno manj mastnih mlečnih izdelkov.
  • Za kosilo postrezimo pusto meso, predvsem perutnino in ribe.
  • Pazimo na velikost obrokov.
  • Otrok naj skozi cel dan popije zadosti vode in naj ne pije sladkih sokov in sirupov.
  • Hrano, ki vsebuje preveč maščob in sladkorja, je potrebno omejiti na minimum.
  • S kuhinjskih polic, predalov in omar odstranite sladkarije.

Poslovite se od nezdrave hrane in prigrizkov

S polic, omar in predalov odstranite nezdravo in mastno hrano. Poslovite se od prigrizkov – čipsov, bombonov, smokijev, prestic,... in jih zamenjajte z oreški (in suhim sadjem). To seveda ne pomeni, da otroku povsem odrečete na primer čips in ledeni čaj, ampak mu te priboljške omogočite le občasno.

Stran od televizije in računalnika

Televizija in računalnik sta dva »glavna krivca« za trenutno stanje. Oglaševanja nezdravih sladkarij je na pretek, po drugi strani pa preživet prosti čas pred televizijo ali računalnikom pomeni, da bo otrok manj časa namenil gibanju in telovadbi. Pomembno je, da si otrok izbere športno dejavnosti, ki ga veseli in jo ima rad, saj bo le tako več časa preživel v gibanju, kar je za porabo vnesenih kalorij ključno.

Priporočljivo je, da se otrok s prekomerno težo vsaj eno uro dnevno giblje.

Tudi sami ga spodbujajmo h gibanju – naj se nam pridruži pri kolesarjenju, hoji, sprehodu. Tudi v šolo in trgovino (če le razdalja dopušča) se odpravite peš, skupaj z otrokom. Saj veste, otrokom smo največji vzgled ravno starši.

VIR: Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije, Zdravstveni vestnik 2005, 856 (12), 753-759.


Število ogledov strani: 11911

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrdkapica
malo za hecmadoka
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »