Kulinarika.net - zdravje: Glutamin

Glutamin

Vsak dan bolj ključnega pomena

zdravje: gibanje in športna prehrana, avtor: Alexander 

L-glutamin je aminokislina, ki igra zelo pomembno vlogo pri odpornosti imunskega sistema in vsesplošnem fizičnem ali psihičnem performansu. Pravimo ji pogojno esencialna aminokislina, saj jo telo lahko naredi samo, a včasih, ko smo podvrženi stresu, je ne zmore izdelati dovolj.

istock_000009461736xsmall

L-Glutamin

L-glutamin je izjemno priljubljena aminokislina, katero je mogoče najti v fižolu, mesu, ribah, perutnini, mlečnih izdelkih, beljakovinskih praških in še marsikje drugje.

Kako deluje L-glutamin in kaj pravijo študije?

• Izboljša vaše vsakodnevno delovanje telesa.
 • Spodbuja resintezo mišičnega glikogena. 
• Izboljšuje presnovo beljakovin.
• Je ena najpomembnejših aminokislin.


Glutamin je nujno potreben gradnik v telesu. Krepi imunski sistem in v veliki meri skrbi za ohranitev optimalnega delovanja telesa. Kar 60% L-glutamina se nahaja v naših mišicah. L-glutamin igra zelo pomembno vlogo pri presnovi beljakovin in je zelo pomembno hranilo za športnike. L-glutamin lahko pomaga športnikom ohranjati in povečati njihovo vse splošno pripravljenost, saj zavira razgradnjo mišične mase med in po fizični aktivnosti.

Raziskave so pokazale, da se po intenzivni fizični aktivnosti stopnje L-glutamina v telesu lahko zmanjšajo za več kot 50%. Ker telo uporablja L-glutamin kot gorivo za imunski sistem, znanstvene študije kažejo, da uživanje L-glutamina zmanjša razgradnjo mišičnega tkiva in izboljša presnovo beljakovin.

Kdo ga potrebuje in kakšni so simptomi pomanjkanja?

Športniki lahko dosežejo boljše rezultate, če uživajo L-glutamin. Ker športniki porabijo veliko L-glutamina, ki je nakopičen v mišicah pri treniranju, se imunski sistem močno opira na to aminokislino.

Do pomanjkanja lahko pride, če telo »oropa« glutamin mišicam za neko drugo uporabo. Dodatki L-glutamina igrajo ključno vlogo pri ohranjanju mišične mase, ko je posameznik podvržen visoko intenzivnim fizičnim naporom.

Zato je smiselno, da športniki dodatno uživajo L-glutamin, ker ga je z normalnim načinom prehranjevanja v večini primerov dosti premalo.

Koliko se ga lahko zaužije in ali obstajajo kakšni neželeni stranski učinki?

Poročila o želodčnih težavah so povezane z uživanjem prevelike količine L-glutamina. Manjše količine se priporočajo, če se pojavijo želodčne težave, a do tega pride pri res visokih vnosih L-glutamina. Vedno preberite navodila za uporabo in kolikšna količina se lahko zaužije na dan.


Število ogledov strani: 9270

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »