Sestavine, ki vplivajo na izgubo maščobe

Kaj vse pride v poštev in kaj ne.

zdravje: gibanje in športna prehrana, avtor: Alexander 

Hujšanje je naš večni hobi, mar ne? Vedno je kakšen kilogram preveč in le redko premalo. Kaj nam lahko pri hujšanju pomaga, da lažje pridemo do želenega rezultata.

Sestavine, ki vplivajo na izgubo maščobe (1. del)

Omega 3, 6, 9

Esencialne maščobne kisline (EFA) igrajo pomembno vlogo v številnih življenjsko pomembnih bioloških procesih, kot npr. presnova maščob, celične funkcije in zdrava koža.

Esencialne maščobne kisline igrajo pomembno vlogo v obnavljanju in produkciji novih celic, presnovi maščob in mnogih drugih življenjsko pomembnih funkcijah, ki so bistvene za pravilno delovanje zdravja. Te maščobe ne more telo izdelati samo, zato jih je potrebno vnašati s pravilno prehrano ali dodatki. Pomanjkanje esencialnih maščob vodi v hormonsko neravnovesje in posledično v kardio vaskularna obolenja (bolezni srca in ožilja).

Ljudje, ki se redno udejstvujejo v športu ali treningu, so pogosto nagnjeni k pomanjkanju esencialnih maščobnih kislin. Pomanjkanje esencialnih maščob se kaže v manjši zmožnosti, da telo pretvarja maščobo v energijo, ima negativen učinek na hormonsko ravnovesje ter zdravje in zmanjša zmožnost telesa, da razvije in ohranja mišično maso. Atleti ob uživanju esencialnih maščob poročajo o naglem upadanju odstotka telesne maščobe, povečanju mišične mase, definicije in moči.

Keton maline

Keton maline je sestavina, ki se nahaja v rdečih malinah. Z drugimi besedami, malinam daje njihov specifičen vonj. Molekularna struktura je podobna kapsaicinu, ki je prav tako termogen.

Namesto tega, da bi deloval preko blokiranja beta receptorjev (kot kapsaicin) RK, povzroči translociranje HSL (hormon senzitivne lipaze) v notranjosti maščobne celice. HSL je encim in ko je enkrat znotraj maščobne celice, razdeli maščobne molekule v različne maščobne kisline, pripravljene za presnovo maščobe.

Poleg tega je od prav te specifične aktivnosti odvisna stopnja lipolize v maščobnih celicah. To pomeni, da ne moremo imeti najvišje možne lipolize, brez zadostne koncentracije HSL v maščobni celici.

Kofein

Kofein v svetu fat burner-jev omenjamo pogosto zaradi njegove zmožnosti povečanja porabe energije v mirovanju in hkrati povečane lipolize ter oksidacije maščob.

Poleg tega je znan tudi po svoji zmožnosti, da poveča energijo, budnost in koncentracijo.

Poleg koristi, ki jih ima sam kofein, se lahko njegovo delovanje tudi potencira, če je združen z nekaterimi drugimi sestavinami. Kofein poveča zlasti učinkovitost ostalih sestavin, ki vplivajo na izgubo podkožne maščobe.


Število ogledov strani: 5250

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkŠpelais
MOJ vrtjohana
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »