Kulinarika.net - zdravje: Crossfit

Crossfit

zdravje: gibanje in športna prehrana, avtor: hlebpet 

Crossfit vadba je znana predvsem po svoji zelo preprostih pripomočkih, ki jih potrebujete za vadbo, saj večino vaj izvajate z lastno težo.

 

Crossfit je posebna oblika skupinskega treninga, kjer ne tekmujete s kolegi iz skupine, predvsem pa sami s seboj. Namen vadbe je predvsem v tem, da premagate sebe, naredite več ponovitev posamezne vaje kot ste jih na prejšnjem treningu. V grobem lahko trdimo, da crossfit vadba sestoji iz intervalnega treninga, olimpijskih dvigov, kalistenike, gimnastike, pliometrije, powerliftinga, kettlebellov in podobnih vaj.

Crossfit je vadba,ki se najbolj približa naravnemu in uporabnemu gibanju človeka.

Najpomembneje je, da ga lahko izvajajo vsi, ne glede na starost, ambicije ali telesno pripravljenost. Gre za obliko vodene vadbe, pri kateri trener prilagodi program posamezniku glede na njegove zmožnosti. Kot omenjeno na crossfitu tekmujete predvsem sami s seboj. Skoraj vsak trening je sestavljen iz drugačnih, različnih vaj, kar pomeni, da se boste s posamezno vajo le redko srečali več kot enkrat. Širok spekter osnovnih in naprednih vaj je 'ukraden' iz različnih športov, kot je olimpijsko dvigovanje uteži, atletika, gimnastika, kettlebell lifting, plavanje in še mnogih drugih; torej vas čakajo tek, poskoki, počepi, mrtvi dvigi, sklece, dvig trupa, zgibi, stoja, vaje za gibljivost z elastikami, skakanje s kolebnico, vaje z uporabo kettlebellov, medicink, olimpijske palice ... To je tudi razlog, zakaj vam na crossfitu nikoli ne bo dolgčas in zakaj se ne boste pritoževali nad dolgočasnim treningom.

crossfit.jpg

Crossfit izboljša agilnost, koordinacijo, moč, vzdržljivost, eksplozivnost, hitrost in stabilnost telesa.

Značilnost CrossFit vadbe je izvedba vaje ali nekaj vaj z več deset ponovitvami z visoko intenzivnostjo brez premora do popolne izčrpanosti. Posebnost vadbe crossfit je v tem, ne izboljšujete le ene ali dveh mišičnih skupin, pač pa celotno telesno pripravljenost - torej srčno-žilne in dihalne vzdržljivosti, splošne vzdržljivosti, hitrosti, absolutne moči, delovne moči, gibčnosti, koordinacije, agilnosti, ravnotežja ter natančnosti gibov. Z redno vadbo si boste torej izboljšali splošno zdravje in počutje, telesno držo, okrepili mišice in kostno maso, se znebili odvečne telesne maščobe, okrepili telesno zmožnost ter zmanjšali tveganje za poškodbe, zagotovili si boste kvalitetnejši spanec, povečali raven testosterona ter konec koncev okrepili samozavest.

Vadbo boste zlahka uvrstili v svoj urnik

Crossfit vadba običajno traja »le« 45 minut, vendar to zelo intenzivnih 45 minut. Skupine, v katerih se izvaja crossfit so majhne, z največ 9-10 udeleženci, ki so ves čas pod nadzorom trenerja. Vsak udeleženec svoj napredek meri oziroma beleži sam, in sicer z dnevnikom vadbe. Na ta način udeleženec najlažje in najhitreje spremlja svoj napredek. Glede na današnji način življenja in službeni urnik pa boste tudi v slovenskih telovadnicah in fitnes centrih naleteli na vadbo ob zelo različnih terminih – od zgodnjih jutranjih do poznih večernih.

Crossfit ni le vadba, je način življenja

Crossfit pa ni le intenzivna vadba, je celovit pristop, ki spreminja tudi način življenja. Poleg vadbe udeleženci namreč natančno spremljajo in prilagajajo prehrano in način prehranjevanja. Obroki naj bodo sestavljeni iz ekološke ali doma pridelane zelenjave, predvsem zelene, mesa in rib, ne pozabite pa niti na oreščke, semena, nekaj sadja, malo škroba in mlečnih izdelkov ter zdravih maščob. Ni tako pomembna sama energijska vrednost hrane kot primerna kombinacija živil iz vseh prehranskih skupin.

Poleg krepitve mišične in kostne mase boste s crossfitom izgubili odvečne kilograme, izboljšali odpornost telesa na bolezni, bolj kvalitetno spali, si dvignili samozavest in izboljšali celotno počutje.


Število ogledov strani: 10823

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrdkapica
malo za hecmadoka
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »