Zakaj jeste tudi tedaj, ko niste lačni?

''Saj nisem lačen, ampak, ko vidim druge, kako z užitkom jedo, tudi meni zadiši''.

zdravje: hrana in zdravje, avtor: TopCoach 

To je le eden izmed mnogih izovorov, ki jih pogosto slišimo od ljudi, ki se konstantno pritožujejo nad odvečnimi kilogrami in imajo vsak teden nov načrt, kako se bodo rešili njihove ''nadloge''. 

Eden od razlogov, da marsikdo izmed vas ne more izgubiti odvečnih kilogramov, kljub uvedbi zdravih navad (čim manj mastna in čim manj sladka hrana, čim več obrokov na dan ter redna telesna aktivnost), lahko tiči ravno v tem, da jeste tudi tedaj, ko niso lačni, pa se tega sploh ne zavedate. Če se prepoznate v kakšnem od spodaj navedenih primerov, ste najbrž tudi vi žrtev svojih navad.

Jeste v večji skupini ljudi

Študije so pokazale, da ljudje, ki jedo v večji skupini ljudi, pojedo veliko več. Če si hrano delite z drugimi, lahko vnesete vase tudi do dvakrat več kalorij. Ko se boste naslednjič odpravili na kakšno skupno zabavo, kjer boste tudi jedli, bodite pozorni na to, koliko in kaj boste pojedli. Če boste imeli svoj krožnik, iz katerega boste jedli samo vi, boste lažje nadzorovali, koliko dejansko pojeste. Pazite tudi, da ne popijete preveč alkohola, saj se lahko kaj hitro zgodi, da bo presežek pijače še povečal željo po hrani.

diner_290

Jeste tisto, kar jedo vaši vitki prijatelji

Nič ni narobe s tem, če bi radi izgledali kot vaš vitkejši prijatelj, narobe pa je, če jeste skupaj in oponašate njegove prehranjevalne navade. Lahko si mislite, da ''Če lahko on poje celo pico in se ne zredi, zakaj potem ne bi mogel tudi jaz?'', vendar dejstvo ostaja, da vi niste on in tudi nimate enakega metabolizma in vadbenih navad. Raziskava je pokazala, da ljudje, ki jedo v družbi tistih, ki pojedo veliko preveč, tudi sami pojedo preveliko količino hrane naenkrat. Če ste eden izmed njih, se poskušajte tudi v takih trenutkih, ko želite nekoga posnemati ali pa komu morda celo ugajati s tem, da jeste enako kot on, spomniti, da je vaše telo edinstveno in ima specifične potrebe, ki jih lahko le vi začutite in jih tudi upoštevate.

 

Jeste ob gledanju televizije

Študija, ki so jo izvedli na ameriški univerzi, je pokazala, da ljudje pojedo kar od 30-75 % več hrane, če zraven gledajo tv. Tudi oglasi, ki prikazujejo hrano, lahko pripomorejo k  večjemu vnosu hrane v telo, saj naj bi vzbudili večjo željo po hrani. Najbolje je, da si med jedjo vzamete čas in pojeste v miru, brez zunanjih motenj. 

 

tv3_290

 

Jeste vse kar je ''light'' v prekomernih količinah

Če na ovitku nekega prehrambenega izdelka piše, da je ''light'' oz lahek, še ne pomeni, da ga lahko pojeste v enormnih količinah, saj naj bi bil bolj zdrava verzija tega živila.  Že res, da kalorično gledano 100 g takega živila sugerira k temu, da se ne boste zredili in tako lahko pojeste količinsko več, toda ta hrana je zato še bolj neprimerna za vaš organizem. Takšnim izdelkom namreč  odvzamejo sladkor in maščobo in ga nadomestijo z umetnimi sladili, raznimi kemikalijami in aditivi, saj morajo na drugačen način zadostiti potrebam potrošnika po dobrem okusu. Ker pa naše telo potrebuje za normalno funkcioniranje maščobe, ki niso umetno pridobljene, jih moramo vnašati s hranili, ki jih vsebujejo, vendar seveda pazimo, da takšnih živil ne pojemo v prevelikih količinah. 

 

light_290

Ne spite dovolj

Ko naše telo ne dobi dovolj spanca, to vpliva tudi na hormone, ki nadzorujejo telesno težo. Ti hormoni so odgovorni, da nadzorujejo vaš apetit in občutek sitosti. Če ne spimo dovolj, se koncentracija hormona, ki je odgovoren, da sporoča možganom, da ste se dovolj najedli (hormon leptin), zmanjša, koncentracija hormona, ki sproži lakoto (hormon grelin) pa se poveča. To torej pomeni, če se ne boste dovolj naspali, so možnosti, da pojeste preveč, večje. 

sleep_290

Hrano uporabljate kot protistresno terapijo

Mnogi ljudje  se spopadajo s stresom, žalostjo in frustracijami s pomočjo hrane, vendar če se zalotite, da vsakokrat, ko ste vznemirjeni, posežete po banjici sladoleda, potem skoraj zagotovo pojeste veliko preveč kalorij, kot pa jih dejansko potrebujete. Odložite torej žlico in pokličite prijatelja, ki mu zaupate, ali pojdite v naravo, si naredite kopel ali pa počnite stvari, ki vas bodo odvrnile od negativnih misli. Najdite način, da se soočite s svojimi čustvi brez pomoči hrane. 

ft_290

 

Dobra novica je, da lahko vsako izmed naštetih navad spremenimo, kar pomeni, da začnemo postopoma in z veliko mero potrpežljivosti pri izgubi telesne maščobe, saj tudi kilogrami, ki smo jih pridobili, niso prišli čez noč. Ena izmed idej, kako začeti je, da si omislite lasten dnevnik prehranjevanja in en teden spremljajte in zapisujte, kaj pojeste in popijete. Tako boste dobili vpogled v svoje prehranjevalne navade in ugotovili, kje so potrebne spremembe, da boste lahko dosegli zastavljen cilj oziroma ostali na pravi poti k optimizaciji svojih zmožnosti.

 

Pozabite torej na vse  ''magične'' in instant diete, ki nam jih v povečani meri ponujajo v vseh medijih, saj veste, da učinkujejo le na kratki rok, ko  pa se začnete prehranjevati po starih vzorcih, vse kilograme še hitreje dobite nazaj. Zato bodite zmerni in potrpežljivi do potreb svojega telesa vsak dan in telo vam bo to z veseljem v obilju vračalo.

 

Tekst pripravila:

Danijela Vukovič, Osebni Trener Fitnessa


Število ogledov strani: 3917

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
Kaj danes za zajtrkŠpelais
MOJ vrtjohana
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »