Kulinarika.net - zdravje: Ne le osvežilna, tudi izjemno zdravilna

Ne le osvežilna, tudi izjemno zdravilna

Lubenica

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Izjemno priljubljen poletni sadež, ni samo osvežilen, temveč je tudi zdravilen. Lubenice so tudi v preteklosti cenili zaradi njihovih blagodejnih učinkov. Imajo zelo malo kalorij, ne moremo pa zanemariti njihovega čistilnega učinka na naše telo.

Domovina lubenice naj bi bila Indija, vendar pa je njen natančen izvor še vedno zavit v tančico skrivnosti. V Evropo se je iz Kitajske razširila v 13. stoletju, ki še danes velja za eno izmed največjih proizvajalk lubenic. Lubenico pridelujejo tudi v Združenih državah Amerike, v Sredozemlju in na Balkanu

KUPUJTE PRIJETNO DIŠEČE SADEŽE

Ti veliki okrogli ali ovalni sadeži lahko dosežejo težo do 12 kg. Lubenice, ki so sorodnice melon, se ponašajo s temno zeleno progasto lupino, v sebi pa skrivajo roza ali rdeče meso s temnimi semeni. Pri nakupu se izogibajte sadežem, ki imajo brezbarvno meso in bela semena, saj je to znak, da še ni dovolj zrel. Lubenica mora prijetno dišati in votlo zadoneti, če potrkamo nanjo. Prav tako mora biti mehka na pritisk pri cvetnem nastavku. Meso zrelih lubenic je osvežilno, polno vode in sladko.

Lubenica vsebuje približno 90 odstotkov vode, zato zelo učinkovito poteši žejo. V njej se skrivajo tudi vlaknine, ki zelo dobro vplivajo na našo prebavo.

ZAKLADNICA VITAMINA A IN SPODBUJEVALKE LIBIDA

Lubenice so prava zakladnica vitamina A in vitamina C. Vitamin A je izjemno pomemben za zdrave oči in borec proti virusnim infekcijam, medtem ko vitamin C skrbi tudi za dobro delovanje imunskega sistema.

Bogata pa je tudi z vitaminom B6, ki ga naše telo potrebuje za tvorbo seratonina, melatonina in dopamina. Vsebuje veliko likopena, ki igra pomembno vlogo v boju proti srčnim boleznim. Lubenice vsebujejo tudi citrulin, ki igra pomembno vlogo pri celjenju ran. Citrulin sprošča krvne žile in naravno spodbuja libido, saj pospešuje pretok krvi.

BLAŽIJO OPEKLINE IN ZNIŽUJEJO KRVNI PRITISK

Lubenice preprečujejo zastajanje seča in so zelo učinkovite v boju proti ledvičnim kamnom in kamnom v sečnem mehurju. Zelo so učinkovite tudi pri blaženju opeklin zaradi sonca in kot obkladek za nego mastne kože.

Tu pa se zdravilne učinkovine lubenice še ne končajo. Sok lubenice vsebuje aminokislino arginin, iz katere nastaja dušikov oksid, ki vpliva na zniževanje krvnega pritiska, ugodno učinkuje proti slabokrvnosti in zmanjšuje možnost možganske kapi.

NAJBOLJŠE SO PRESNE

Lubenico si lahko privoščimo v sadnih solatah in bovlah, kot sok, ledene kocke in sorbet. Če lubenico narežemo in jo želimo hraniti v hladilniku, jo moramo hraniti ločeno od ostalih živil, saj ima lubenica zelo močno aromo, ki se je navzamejo ostala živila. Lahko jo tudi zavijemo v folijo in jo tako hranimo do enega tedna, vendar pa dlje časa, ko je lubenica tako shranjena, manj je sladka.


Število ogledov strani: 6845

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »