Kulinarika.net - zdravje: Preprečite zakisanost telesa

Preprečite zakisanost telesa

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Zakisanost telesa vodi v težave z zdravjem, slabo počutje in pomanjkanje energije. Še več, gre za stanje, ko je bazično-kislinsko razmerje porušeno zaradi oslabljene telesne zmožnosti odstranjevanja kislih odpadkov. Kisli odpadki nenehno nastajajo pri presnovnih procesih v telesnih celicah.

Kaj povzroča zakisanost telesa?

Vzrokov, zakaj je vse več ljudi zakisanih, je več. Nezdrava prehrana, vse prepogosto zavijemo v restavracije s hitro prehrano, pitje sladkih in gaziranih pijač, premalo telesne aktivnosti, hitro, nemirno in stresno življenje. Ter zelo pomembno, ljudje dandanes zaužijemo premalo sezonske in lokalno pridelane hrane. Zakisanost telesa je znak porušenega bazično-kislinskega ravnovesja in mnogokrat vzrok in razlog za številne hude bolezni.

Kdo vse trpi za zakisanostjo telesa?

Prepričanje, ki je veljalo še pred desetletjem, da zakisanost »napade« le starejše, je povsem zmotno. Moderen način življenja je pripeljal do dejstva, da za zakisanostjo telesa trpijo tudi mladi ljudje, med njimi tudi veliko najstnikov in celo otrok. Kar je slabo za mladostnike predvsem zato, ker je njihova koncentracija otežena.

zita.jpg

Kako lahko preprečimo zakisanost telesa?

Z zdravo prehrano, rednim gibanjem in izogibanjem stresu, lahko sami storimo največ. V nadaljevanju navajam živila, ki se jim velja izogibati, saj ustvarjajo kislost. To so:

 • Sadje, ki ustvarja kislost: borovnice, brusnice in slive
 • Žitarice, ki ustvarja kislost: ajda, ječmen, koruzni zdrob, oves, pira, pšenica, riž, rž
 • Stročnice, ki ustvarjajo kislost: bob, čičerika, leča
 • Škrobna živila, ki ustvarjajo kislost: otrobi, močnati izdelki iz predelane moke in pripravljeni pri temperaturah nad 150 stopinj Celzija (koruzni, ovseni, pirini, pšenični, riževi, rženi), krekerji, testenine, peciva, pokovka
 • Oreški, ki ustvarjajo kislost: arašidi, brazilski oreški, indijski oreški, posušen kokos, lešniki, ameriški oreh, navaden oreh, pistacija.
 • Semena, ki ustvarjajo kislost: bučna semena, pšenični kalčki, son��nična semena,
 • Meso, ki ustvarja kislost: fazanje meso, govedina, jagnjetina, jelenje meso, kozje meso, lupinarji, ribe, piščančje in puranje meso, svinjina in zajčje meso

vitamin_b.jpg

 • Živilski izdelki, ki nevtralizirajo ali ustvarjajo kislost, meso-sveže in nesoljeno, sir, kravje mleko, smetana, jajčna krema, jajca, kozje mleko, sirotka, jogurt.
 • Sladkor, ki ustvarja kislost: fruktoza-predelana, predelan med, javorjev sirup, mlečni sladkor, sladkor iz sladkorne pese, sladkor iz sladkornega trsa, umetna sladila
 • Napitki, ki ustvarjajo kislost: žgane pijače, vino, pivo, kava in kavni nadomestki, napitki s kofeinom, gazirane pijače, sadni sokovi, umetno slajene brezalkoholne pijače, črni čaj.
 • Začimbe, ki ustvarjajo kislost: majoneza, kečap, gorčica, sol, muškatni orešček,
 • Ostali izdelki, ki ustvarjajo kislost: tobak, zdravila, kozmetični izdelki, ...

Ne pozabite, zmerno uživanje zgoraj navedenih izdelkov oz. živil ni nevarno, poskrbeti morate le, da boste v telo vnesli tudi dovolj bazičnih izdelkov. Zapomnite si, da je razmerje med bazičnimi in kislinskimi izdelki 80:20.

Z upoštevanjem tega pravila boste izboljšali tako prebavo kot tudi izločanje. Več o bazičnih izdelkih pa si lahko preberete tudi v članku Bazična živila.


Število ogledov strani: 14451

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?naor
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »