Kulinarika.net - zdravje: Ozebline in omrzline

Ozebline in omrzline

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Že globoko smo zakorakali v zimo in hladne temperature lahko na naši koži in telesu pustijo številne neprijetne posledice. Ene takšnih so tudi ozebline in omrzline. Ozebline so precej bolj pogoste kot omrzline, ki jih zasledimo predvsem pri alpinistih in gornikih.

Ozebline so kronične poškodbe zaradi delovanje mraza nad lediščem. Pogosto nastanejo pri ljudeh s slabšo prekrvavitvijo in pri kadilcih. Lahko vodijo do omrzlin, zato jih moramo pravočasno prepoznati.

ozeblina.jpg

Poleg kože so lahko prizadeta tudi globlja tkiva. Nizke temperature namreč okvarijo kožo in podkožje.

Zakaj pride do ozeblin?

Do ozeblin pride, ker dotok tople krvi ni zadosten. Razloge pa lahko iščemo v nezadostni obleki, ki ni dovolj topla, v mokrih oblačilih, v vetru in kot omenjeno slabem krvnem pretoku. Ozebline najpogosteje prizadenejo prste rok in nog, nos, lica, uhlje, brado, zelo redko pa tudi cel zgornji ali spodnji ud.

Dokončna poškodba in njen videz se razvijeta šele po 24-48 urah, vendar je pomembno, da poškodbo natančno opazujemo, saj je od tega, v kateri stopnji se nahaja, odvisno, kako se bo ozeblino ali omrzlino zdravilo. Omrzline v grobem razdelimo na (vsako od njiju pa še v dve stopnji):

  • Povrhnje, ki običajno nimajo hujših posledic,
  • Globoke, ki vodijo v amputacijo prizadetega uda.

Skupaj tako razlikujemo štiri stopnje ozeblin (prvi dve stopnji) in omrzlin (tretja in četrta stopnja):

Stopnja 1: začetni otrplosti prstov sledijo bolečine in mravljinčenje. Koža je bleda, tu in tam pomodri. Ob ogrevanju prizadeti del dobi prvotno barvo. Ne puščajo trajnih posledic.

Stopnja 2: modrikasta koža je ponekod bleda. Na bledih mestih se po 12 urah pojavijo mehurji z bistro tekočino. Prisotna je močna bolečina in mravljinčenje. Ko se mehurji odluščijo, nastane nova koža, ki je za mraz lahko bolj občutljia; včasih se lahko pojavijo motnje znojenja.

Stopnja 3: začetne bolečine izginejo, pojavi se popolna neobčutljivost. Modrikasta koža posivi in v 12 urah nastanejo mehurji s krvavkasto vsebino. Kljub zdravljenju težko preprečimo izgubo tkiva.

Stopnja 4: bolniki na prizadetih mestih nimajo bolečin ali občutka. Temno siva barva kože napoveduje obsežen propad tkiva. Tu torej pride do izgube prizadetega tkiva.

ingvervaj.jpg

Lahko ozebline in omrzline preprečimo?

Nekaj drobnih nasvetov, kako se izogniti ozeblinam, so nam prenesle že naše babice. Pozimi si obujte tople škornje, če stojite na mestu pa redno migajte s prsti, da spodbudite krvni pretok. Poskrbite, da imate zaščitena ušesa in roke ter da eventuelno mokra oblačila hitro zamenjate za suha. Če pomagate osebi, ki ima ozebline poskrbite, da če je še pri zavesti, da ga spravite v gibanje ter da pije topel in sladkan čaj ali ostale tople brezalkoholne napitke. Doma naj si prizadeti privošči kopel, ki naj bo nekaj stopinj toplejša od njegove telesne temperature, torej 38-42 stopinj Celzija. Če so ozebline hujše in že govorimo o omrzlinah, pa poskrbimo za prevoz v najbližjo zdravstveno ustanovo.


Število ogledov strani: 7146

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »