Kulinarika.net - zdravje: Najbolj popolne beljakovine

Najbolj popolne beljakovine

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Ste vedeli, da lahko kura vsak dan znese le eno jajce?

Kot živilo so najbolj poznana kurja jajca, okusna pa so tudi račja, gosja, puranja, prepeličja in celo nojeva jajca.

Kurja jajca delimo na bela in rjava. Razlika med njima je le v tem, da bela jajca nosijo bele, rjava jajca pa rjave kokoši ali tiste s temnejšim perjem. Ena in druga jajca imajo povsem enake hranilne snovi, čeprav ljudje mislijo drugače. Sveža jajca se načeloma ločijo le po velikosti, v zadnjem času pa vse bolj tudi po načinu reje kokoši – na primer jajca s talne ali proste reje – te nosijo kokoši, ki se lahko gibljejo tudi na prostem.

Izročilo poznate...

Večna dilema in vprašanje, kaj je bilo prej – kura ali jajce? Ljudje se še vedno zabavamo/jo s tem vprašanjem, ki ponuja ogromno debatnih in filozofskih razlag. Nanj morda nikoli ne bo odgovorjeno, dejstvo pa je, da so poznana že mnogo let, vse od pradavnine in da so bila simbol marsičesa, od plodnosti do plemenitosti.

V zahodnih deželah so jajca pričeli uživati šele v 5. stoletju, saj so bila dolgo časa zelo redka, poleg tega pa so si jih lahko privoščili le najbogatejši. Ker so veljala za prestižno živilo, so se več stoletij pozneje znašla na seznamu živil, ki se ne smejo jesti med postom. Šele za veliko noč je bilo ljudem spet dovoljeno jesti jajca, kar kaže na pomembnost in priljubljenost tega živila.

Na različnih delih sveta so jajca uporabljali za najrazličnejše zdravilne namene. Enega priljubljenih zdravilnih pripravkov proti črevesnim krčem pri otrocih so pripravljali iz petih stepenih jajčnih beljakov; dali so jih na kos usnja, potresli s poprom in ingverjem ter nato zmes položili na otrokov popek.

jajca.jpg

Jajca so tudi sestavina naslednjega preizkušenega zdravila proti alkoholnemu mačku: spiti je treba zmes iz jajc, malo kisa in omake tabasco ter ščepca soli in popra. Napitek morda res pomaga, njegova zdravstvena varnost pa je vprašljiva, kajti uživanje surovih jajc ni najbolj priporočljivo.

Zakaj je priporočljivo uživati jajca?

Poleg človeškega mleka imajo jajca najbolj kakovostne in popolne beljakovine za potrebe našega telesa, jajca vsebujejo tudi precej aminokisline triptofana, selena, vitaminov B2 in B12, poleg tega pa so med redkimi naravnimi viri vitamina D. V jajcih je veliko holina, ki je potreben za delovanje možganov in genov ter zdravje srca. Vsebujejo še lutein in zeaksantin, zdravilni učinkovini, ki lahko zmanjšata tveganje za nastanek sive mrene in drugih očesnih bolezni.

Kako jajca pomagajo?

Pri ljudeh, ki jedo veliko jajc in živil z veliko luteina in zaeksantina, so rezultati raziskave pokazali za 20 % manjši razvoj sive mrene in za 50 % manjši razvoj degeneracije rumene pege na mrežnici.

Nekatere raziskave pa dopuščajo tudi možnost uporabe jajc pri hujšanju. Učinkovito naj bi zavirala občutek lakote. Če bi človek navsezgodaj pojedel jajce, pozneje ne bi občutil potrebe po hrani in bi zato v telo dobil manj kalorij.

Nekaj nasvetov za nakupovanje in shranjevanje jajc:

  • Pred nakupom preverite, da so vsa jajca cela in da nimajo počene lupine.
  • Na kartonu preverite rok uporabe, priporočamo pa vam, da kupujete jajca, ki so na hlajenih policah.
  • Kupljena jajca shranite v hladilnik, kjer bodo uporabna približno mesec dni.
  • Predalčki na vratih hladilnika niso najbolj primerni kraj za shranjevanje, saj so zaradi odpiranja hladilnika bolj na toplem. Najbolje je, da jajca hranite v notranjem delu hladilnika in v kartonu.
  • Jajčni beljak lahko zamrznete in ga tako shranite za več mesecev.

Število ogledov strani: 6573

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?naor
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »