Težave z aknami? Poskusite z boraginovim oljem.

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Boraga raste predvsem na poljih in nabrežjih. Njeni modri zvezdasti cvetovi privabljajo čebele, saj so polni medenega nektarja. Izvira iz Srednjega Vzhoda, od koder se je razširila po svetu, in je enoletnica.

Borago uporabljamo kot začimbo, dekoracijo pri sladicah, za napitke in čajne mešanice. Iz njenih semen s hladnim stiskanjem pridobimo olje, ki ga lahko uporabljamo tako v kuhinji kot tudi v kozmetiki. Boragino olje je rumeno-zelenkaste barve, vendar pa ima malce neprijeten vonj, ki spominja na vonj po plesnivem.

HRANILNO IN REGENERATIVNO

Boragino olje, ki je bogato z omega – 6 maščobnimi kislinami, ima med vsemi rastlinskimi olji največ gama – linolenske kisline, polno pa je tudi neumiljivih fitosterolov in tokoferolov. Zaradi vseh teh sestavin je boragino olje zelo hranilno, regenerativno, primerno za nego suhe in zrele kože, saj upočasnjuje staranje in ohranja mladosten videz naše kože.

Boragino olje je zelo hranilno, regenerativno, primerno za nego suhe in zrele kože, saj upočasnjuje staranje in ohranja mladosten videz naše kože.

Gama – linolenska kislina je sicer tudi nujno potrebna za uravnovešanje in pravilno delovanje kože, deluje pa še protivnetno.

BLAGODEJNO TUDI PRI OPEKLINAH

Čeprav je načinov uporabe boraginega olja veliko, pa še vedno prevladuje uporaba v kozmetične namene. Ponavadi je mešano z drugimi rastlinskimi olji, uporablja pa se za odpravo kožnih gub, saj se hitro vpije v kožo, jo ohranja mehko in prožno ter jo ščiti pred izgubo vlage in poškodbami.

Odlično je za odpravo gub ter za nego kože okrog oči.

Primerno je za vse tipe kože in tudi za nego kože okoli oči. Še posebej je blagodejno za zrelo, problematično, suho in luskasto kožo ter za kožo, ki jo pestijo težave zaradi ekcemov, psoriaze, aken, herpesa ali opeklin.

MEŠAMO GA Z DRUGIMI RASTLINSKIMI OLJI

In kako ga uporabljamo? Če želimo negovati obraz, ga navlažimo s tonikom ali hidrolatom in nanj s konicami prstov nanesemo nekaj kapljic olja ter ga s krožnimi gibi vmasiramo v kožo. Pri negi kože okoli oči, ga s konicami prstov zgolj nežno vtapkamo v kožo.

baragino_olje.jpg

Blagodejno je za zrelo, problematično, suho in luskasto kožo ter za kožo, ki jo pestijo težave zaradi ekcemov, psoriaze, aken, herpesa ali opeklin.

Pri negi telesa ga zmešamo s poljubnim rastlinskim oljem, ponavadi boragino olje predstavlja od 5 do 20 odstotkov mešanice, ter zmes nežno vmasiramo v prizadete predele. To naredimo dvakrat do trikrat na dan.

UŽIVAMO GA PRI BOLEČIH MENSTRUACIJAH

Boragino olje pa lahko tudi uživamo, saj pomaga pri bolečih menstruacijah in predmenstrualnem sindromu. Gama – linolenska kislina, ki jo olje vsebuje, pospešuje tvorbo estrogena in tako umirja hormonska nihanja. Boragino olje pa tudi znižuje holesterol v krvi.

Boragino olje je zaradi visoke vsebnosti gama – linolenske kisline zelo občutljivo na svetlobo, zrak in visoke temperature, zato ga moramo hraniti na temnem, hladnem in suhem prostoru ter ga porabiti v dveh do treh mesecih po odprtju.


Število ogledov strani: 2739

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkŠpelais
MOJ vrtjohana
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »