Kulinarika.net - zdravje: Triki za shranjevanje živil

Triki za shranjevanje živil

zdravje: moj vrt, avtor: hlebpet 

Imate tudi vi včasih občutek, da se vam živila prehitro pokvarijo? Ali pa zorijo prepočasi? Uporabljajte naslednje nasvete pri shranjevanju živil in prihranite tako čas, kot tudi denar.

Ohranite krompir bel

Olupljen ali narezan krompir damo v posodo in ga prelijemo z mrzlo vodo, saj s tem preprečimo, da oksidira in postane rjav.

Upočasnite gnitje

Kupujte paradižnike v šopu. Hranite jih skupaj s steblom, na katerem je zrasel šop paradižnikov, saj boste tako preprečili, da bi zrak in vlaga vdrla v plod. Če pa jih boste raje kot v hladilniku hranili na sobni temperaturi, bodo zdržali še dlje.

Naj banane ostanejo lepe in sveže

Banane bodo dlje časa ostale sveže, če boste vrh šopa ovili v plastično folijo. Plastična folija namreč prepreči uhajanje plinov, ki pospešijo zorenje banan. Še bolje pa je, če jih ločite, da bo vsaka banana posebej.

Pospešite zorenje

Zorenje sadja boste pospešili, če ga boste dali v papirnato vrečko, saj se v vrečki nabirajo plini, ki se sproščajo s sadja in pospešujejo zorenje.

veganska_dieta.jpg

Preprečite, da narezano sadje porjavi

Par kapelj limoninega soka preprečuje, da narezano jabolko ne postane rjavkasto. Podobno pa sadje ne bo porjavelo, če ga namočimo v mešanico medu in vode. Citronska kislina in vitamin C v limoni delujeta podobno kot peptidi v medu, oboji pa upočasnjujejo proces oksidacije, ki povzroča, da se sadje obarva rjavo.

Preprečite strjevanje rjavega sladkorja

Rjavi sladkor bo ostal mehek in brez grudic, če mu bomo dodali pomarančno lupino ali rezino jabolka ter ga zaprli v neprodušno zaprto posodo.

Preprečite mečkanje plastične folije

Mečkanje in zvijanje plastične folije preprečimo tako, da zavitek folije damo v hladilnik in jo ohladimo. Z ohlajeno folijo bomo lažje ovili živila in posode.

Pokrijte ostanke hrane na kreativen način

Za pokrivanje ostankov hrane v posodi lahko uporabite novo, neuporabljeno plastično kapo za tuširanje. Kasneje jo lahko ponovno uporabite, poleg tega pa je plastično kapo veliko bolj enostavno snemati in ponovno uporabiti kot plastično folijo.

Preverite, da jajca niso pokvarjena

Surova jajca položite v posodo z mrzlo vodo. Če se potopijo na dno, so dobra, če pa plavajo na vodi, so pokvarjena.


Število ogledov strani: 17183

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrdkapica
malo za hecmadoka
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »