Kulinarika.net - zdravje: Kako pripraviti najboljši bife?

Kako pripraviti najboljši bife?

zdravje: osebnostna rast, avtor: hlebpet 

Glede na priložnost poznamo različne bifeje: slavnostne ali gala bifeje, porabniške ali konzumne bifeje, bifeje na vozičku ali naročene bifeje.

Samopostrežni hladno – topli bife je poznan v hotelskih in restavracijskih ponudbah, na zasebnih druženjih, ob uradnih sprejemih, ali pri slavnostih in razkošnih pogostitvah.

Poznamo stoječe in sedeče bifeje, hrana pa je pripravljena primerno vrsti bifeja. Za stoječe bifeje mora gostitelj oziroma organizator bifeja poskrbeti, da je primerni zalogaj hrane v velikosti enega grižljaja. Pri sedečih bifejih so pogostejše tudi tople jedi, ob katerih je običajno prisoten tudi kuhar, da predstavi jed.

Pomembno je dodati, da ne glede na to, ali smo prisotni na sedečem ali stoječem bifeju, vedno najprej počakamo, da gostitelj izreče dobrodošlico in omeni razlog srečanja. Gostitelj še povabi glavnega gosta, da začne s pogostitvijo.

bifet.jpg

Kako pripraviti bife?

Gostitelj mora poskrbeti, da je bife tudi primerno postavljen. Na začetku mize so postavljeni krožniki različnih velikosti – za predjedi, glavne jedi, sladice. Na začetku mize tudi povabljeni začnejo z nalaganjem hrane in pazijo, da ne skačejo sem ter tja in da ne ovirajo drugih gostov. Pri začetni jedi se ob mizi pomikamo za ostalimi gosti in izberemo hrano, ki nam ustreza. Gostitelj lahko čakalno vrsto reši le tako, da jedi naloži z leve in desne ali če je le mogoče pridobi okrogle mize.

Kot smo omenili, so različni krožniki povsem na začetku mize, jedilni pribor pa povsem na koncu. Serviete pa so lahko razporejene po različnih delih mize, torej na večih mestih.

Servirni pribor, ki se nahaja na krožnikih s hrano, pustimo na pladnju, s katerega smo si naložili hrano.

Še nekaj uporabnih nasvetov:

  • pri nalaganju hrane na krožnik upoštevamo tudi druge goste in si vzamemo le odmerjeno količino,
  • po priljubljeno hrano se lahko vrnemo večkrat,
  • za vsako novo jed vzamemo nov krožnik in nov jedilni pribor,
  • uporabljen krožnik in jedilni pribor po vsaki jedi odložimo na odlagalno mizico ali pult.

Ni primerno, da si na krožnik naložimo preveč hrane, saj se s tem tudi pomešajo okusi. Upoštevajte pravilo: »večkrat po malo«.

Pri bifeju nam pijačo postreže strežno osebje, lahko pa jo tudi gost sam izbere ob samo-postrežnem baru. Če smo prisotni na stoječem bifeju in imajo kroniki ob strani prirejena držala za kozarce, jih le uporabite, saj bo tako gibanje po prostoru precej olajšano. Če pa smo prisotni na bifeju, kjer krožniki nimajo posebnih držal za kozarce, potem v eni roki držimo krožnik, v drugi kozarec, vendar se pomaknemo proti postavljenim mizam oziroma pultu, kjer lahko odložimo kozarec. Nikoli pa ne odlagamo kozarcev na bifejske mize, kjer se nahaja hrana, temveč le strežnemu osebju ali na odlagalne mize.

Brunch

Da ne boste v dilemi »brunch« je kombinacija bogatega zajtrka in kosila.

Gre za obrok, ki pri nas sicer ni zelo priljubljen, prav nasprotno pa velja za Združene države Amerike in Zahodno Evropo. Odvija se med 10. in 15. uro, posebno ob koncu tedna ali praznikih. Običajno gre za samopostrežni bife, kjer si lahko pustimo veliko razkošja pri postavitvi miz, ureditvi prostora, dekoraciji, in podobno. Na brunch le redko povabimo poslovne partnerje, je pa vsekakor zelo primeren za družinske člane in prijatelje.


Število ogledov strani: 8873

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »