Kulinarika.net - zdravje: Ko ne veste, katere vilice in nož bi uporabili

Ko ne veste, katere vilice in nož bi uporabili

zdravje: osebnostna rast, avtor: hlebpet 

Ste se že znašli na kosilu ali večerji, ko niste vedeli, katero žlico najprej prijeti, s katerim nožem namazati maslo in kako izgleda nož za ribe? Da se boste v prihodnje lahko povsem samozavestno spoprijeli z vsemi vilicami in noži vam v nadaljevanju predstavljamo, kako in zakaj je pomembno, da k različnim jedem uporabljate različen pribor.

Naloga gostitelja je, da poskrbi, da pribor ustreza meniju in številu hodov.

Uh, koliko različnih nožev!

Za marsikoga je pravilna drža nožev in vilic posebna umetnost, pa vendar ni tako težko. Če se seznanimo z različnimi vrstami nožev in zakaj so med seboj različni in hkrati uporabni, pri naslednji pogostitvi težav skorajda ne bo.

Desničarji vedno držijo nož v desni roki, levičarji pa v levi.

Nož za predjed

Nož za predjed se uporabi najprej, zato je postavljen vedno prvi z zunanje strani, na desni strani krožnika. Je ožji, krajši in manjši od noža za meso, uporablja pa se le za rezanje predjedi ali kak namaz.

Nož za ribe

Posebnost noža za ribe je, da ima zaokroženo konico, rezilo noža je topo, ker rib nikoli ne režemo! Ribe vedno le razkosamo ali ločujemo meso od kosti.

Nož se nahaja na desni strani krožnika, lahko samostojno ali med nožem za predjed in glavno jed. V primeru pa, da se srečate z dimljenimi ribami, posezite po nožu za meso.

Nož za steak

Nož za steak ima ostro rezilo in koničast vrh. Rezilo je lahko tudi nazobčano, kar je za rezanje steaka zelo primerno. Uporablja se za meso, ki ima tršo skorjo, za steake, lahko pa tudi za perutnino. Nož za steak je lahko položen na mizo tudi samostojno, kot edini kos pribora.

Nož za desert

To je edini nož, ki se nahaja nad krožnikom, kjer je držalo obrnjeno proti desni. Nož za desert je manjši nož, ki prav tako ni tako oster kot nož za steak.

Nož za sir

Nož za sir po velikosti spominja na nož za desert ali kruh. Posebnost tega noža je, da ima na koncu rezila dve konici, s katerima s skupne plošče nabadamo koščke sira in jih nalagamo na svoj krožnik. Nikoli ne pojemo sira neposredno z noža.

ko_ne_veste_kateri_no_uporabiti.jpg

Kako pa je z vilicami?

Vilice se vedno nahajajo na levi strani krožnika, držimo pa jih v levi roki. Vilico lahko držimo v desni roki le, če ne uporabljamo noža pri jedi. Hrano z vilic nikoli ne snamemo z zobmi, ampak vedno z usti.

Vilice za predjed

Nahajajo se na skrajni levi strani pribora ob podkrožniku. Od vilic za glavno jed se razlikujejo le po tem, da so manjše in krajše.

Vilice za ribe

Značilno je, da imajo širše in daljše roglje kot vilice za glavno jed. Ležijo na levi strani podkrožnika, med vilicami za predjed in vilicami za glavno jed. V kolikor pa je ribja jed tudi glavna jed, se vilice za ribe nahajajo med vilicami za predjed in krožnikom.

Vilice za glavno jed

Vilice za glavno jed ležijo na levi strani ob podkrožniku, če ni predvidene predjedi; če pa je predjed na jedilniku, potem so druge po vrsti, takoj za vilicami za predjed. Vilice so na desni strani le, ko so postreženi špageti. Če ob špagetih uporabljamo še žlico, je le ta na levi strani. Tudi če je predvidena le zelenjavna hrana ali brezmesna jed, so lahko vilice na desni strani.

Desertne vilice

To so majhne vilice, ki so položene tako, da je držalo na levi strani.

Tudi pri žlicah ni šale

Žlice se nahajajo na desni strani krožnika, držimo jih v desni roki, levičarji pa v levi roki. Žlico k ustom vedno prinašamo s konico in nikoli od strani. Pazljivi moramo biti tudi, da hrano z žlice pojemo z ustnicami in da ne uporabljamo zob. Če je juha prva jed, se nahaja skrajno desno, če pa je pred juho predjed, leži žlica med nožem za predjed in nožem za glavno jed. Ko je na krožniku ostalo le še malo juhe, lahko krožnik nagnemo, vendar vedno stran od sebe in pojemo preostanek juhe.

Desertna žlička

Gre za manjšo žličko, ki se nahaja nad krožnikom, držalo pa je obrnjeno na desno.

Kavna ali čajna žlička

Le ta leži vedno na krožničku za kavo ali čaj.


Število ogledov strani: 6512

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Ossi
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »