Kulinarika.net - zdravje: Tudi sadje jemo po pravilih bontona

Tudi sadje jemo po pravilih bontona

zdravje: osebnostna rast, avtor: hlebpet 

Osvežilno sadje, ki nas napolni z energijo, nas poživi ali odžeja, je odličen prigrizek med obroki ali samostojna jed. Pa vendar tudi za sadje velja, da ga jemo pravilom lepega vedenja primerno in da pazimo, da se po oblekah ne cedit sok ali da nam iz ust ne padajo koščki sadja.

Za različne vrste sadja veljajo različna pravila.

Ananas

Ananas vedno v naprej pripravimo gostom in ga razrežemo na manjše koščke, lahko tudi kolobarje. Vedno ga jemo z nožem in vilicami. Če pa je narezan na dovolj majhne koščke, lahko uporabljamo le vilice.

Ananasa nikoli ne strežemo celega. Takšnega lahko uporabljamo le za dekoracijo.

Borovnice in gozdne jagode

Lahko bi rekli, da to pravilo velja za vse gozdne sadeže, tudi maline in robidnice. Tudi ribez jemo tako, da z žličko zajamemo omenjeno sadje in ga nesemo k ustom.

tudi_sadje_jemo_po_pravilih_bontona.jpg2.jpg

Banane

Banano najprej olupimo do polovice in nato, košček za koščkom, odgriznemo. Nato olupimo banano do konca in jo po koščkih pojemo naprej. V tem primeru banane nikoli ne olupimo do konca.

Banano lahko jemo tudi tako, da jo v celoti olupimo, položimo na krožnik in z nožem narežemo na manjše koščke in jih nato enega za drugim pojemo z vilicami.

Češnje, višnje in ostalo podobno koščičasto sadje

Češnje in višnje so vedno servirane skupaj s pecljem v posodi z vodo ali ledom. Češnjo primemo za pecelj in jo nesemo v usta. Z usti ločimo sadež od peclja (tega nikoli ne počnemo z zobmi). V ustih ločimo meso od koščice, koščico pa diskretno, s palcem in kazalcem leve roke, vzamemo iz ust in podamo v posebej pripravljeno posodico za odpadke. Kadar jemo koščičasto sadje, se na mizo vedno pripravi tudi skodelica z vodo, kjer si izperemo prste in prtiček, da si prste obrišemo.

Dinje, melone, papaja

Vse našteto sadje lahko postrežemo z ali brez lupine, vendar narezano na manjše koščke. Če je sadje postreženo z lupino, uporabimo nož in vilice, da meso sadja ločimo od lupine in ga potem z vilicami, po koščkih, nosimo k ustom. Če pa je omenjeno sadje že brez lupine, ga jemo le z vilicami za sadje.

Grenivka

Grenivke se lotimo tako, da najprej cel sadež prepolovimo na pol. Prvo polovico postavimo v pripravljen krožnik ali manjšo posodico in jo, po želji, sladkamo. Meso grenivke zajemamo s posebno žličko za grenivke. Posebnost žličke za grenivke je v tem, da je konica podaljšana in suličasta, njen levi rob pa je, zaradi lažjega dolbenja, nazobčen.

tudi_sadje_jemo_po_pravilih_bontona.jpg

Grozdje

Grozdje jemo le s prsti. Jagodo za jagodo odstranimo od peclja in nesemo k ustom.

Hruške in jabolka

Hruško na posebnih dogodkih, pogostitvah ali praznovanjih najprej olupimo (držimo jo v levi roki). Nato jo razrežemo na štiri dele in iz njih izrežemo semena. Četrtinke potem lahko jemo bodisi z rokami bodisi z vilicami in nožem.

Podobno jemo tudi jabolko. Držimo v levi roki, olupimo in razrežemo na četrtine ter odstranimo semena. Te dele nato razrežemo še na manjše dele in jih z vilicami in nožem pojemo. Razrezano jabolko, torej posamezno četrtino, pa lahko pojemo tudi z rokami, vendar le, če je že pripravljena skodelica za umivanje prstov.

Figa in kivi

Figo jemo tako, da jo najprej prerežemo na polovico in nato z žličko zajamemo meso, skupaj z drobnimi peškami.

Podobno jemo tudi kivi. Ga prepolovimo in z žličko pojemo meso. Jemo lahko le zrel kivi, torej takšnega, ki je dovolj mehak, saj je v nasprotnem primeru zajemanje z žličko zelo oteženo, včasih celo nemogoče.

Marelice, breskve in nektarine

S prsti razpolovimo sadje, odstranimo koščico in ga položimo na svoj krožnik in polovico za polovico nosimo v usta. Kadar se meso težko loči od koščice, uporabimo nož in sadež prerežemo. Sadež držimo v levi roki, nož pa v desni. Če je polovica sadeža prevelika, da bi jo dali v usta, polovico še razrežemo na manjše koščke. In jih z vilicami nesemo v usta.

Pomaranče in mandarine

Z nožem za sadje zarežemo lupino in pomarančo ali mandarino v celoti olupimo. S pomočjo noža tudi odstranimo belo kožico, nato pa krhelj za krhljem nosimo v usta. Prste si na kuncu umijemo v posodici z vodo in obrišemo v prtiček.


Število ogledov strani: 5623

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Ossi
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »