Kulinarika.net - zdravje: V nov dan z veliko energije

V nov dan z veliko energije

zdravje: počitek in sprostitev, avtor: hlebpet 

Naporno delo v službi, številne obveznosti doma, nenehno hitenje, premalo spanja, razdraženost, pozabljivost in nenehen stres nam poberejo energijo, ki jo nujno potrebujemo za reševanje in usklajevanje vseh obveznosti. Utujenost lahko doleti vsakogar, mlade in stare, samske in poročene, tiste z majhnimi in odraslimi otroki, tiste, ki se vsak dan vozijo na delo ali one, ki delajo doma, upokojence ali študente.

Brez energijske hrane ne gre

Privoščite si hrano, ki poživlja in ki zagotavlja naraven dvig energije. Začnite dan s polnovrednimi žitaricami in sadjem ter poskrbite, da »jutranje postenje« za vedno izgine z vašega jutranjega rituala. Sadje uživajte skozi cel dan, saj sadni sladkor poskrbi za zdrav dvig energije, vaše vmesne dnevne prigrizke piškotov, čipsa in bonbonov pa naj nadomestijo oreški in suho sadje. Dan boste obogatili tudi z naravnimi in sveže stisnjenimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi, ki so pravi balzam za telo.

Z vodo in zelenim čajem do prave lepote

Voda je neprecenljivo bogastvo za naše telo, saj so od nje odvisni vsi presnovni procesi in telesni sistemi. Tekočina namreč izpira strupene in odpadne snovi skozi naše ledvice. Glavni razlog za utrujenost in pomanjkanje energije je ponavadi ravno v dejstvu, da popijemo premalo tekočine. Popijte vsaj dva litra vode in nesladkanih naravnih zeliščnih, sadnih ali zelenih čajev dnevno, pri telesni aktivnosti ali vročem in soparnem vremenu pa še več. Zeleni čaj je prvovrstno azijsko sredstvo proti staranju, saj uravnava maščobe v krvi in je bogat z vitaminom C in E ter vsebuje karotinoide in flavonoide. Skodelica zelenega čaja vas bo ob utrujenosti in brezvolji hitro dvignila na noge in vam povrnila energijo. 

Vadba za energijo

Z redno vadbo boste bistveno zvišali raven telesne energije in to še ni vse. Tudi umsko in spolno raven energije boste bistveno izboljšali. Vadba je namreč gorivo za telo in postali boste bolj čili. Med vadbo se namreč sproščajo snovi v možganih, ki prispevajo k boljšemu razpoloženju. Katero športno vadbo izbrati pa je odvisno od vas samih, če vam bolj ustreza, da vadite sami, poskusite s hitro hojo, tekom, plavanjem, drsanjem, jogo, itd. Če pa raje vadite v družbi, potem vadite tenis, ples, skupinske športe in podobno. Pomembno je, da boste v vadbi uživali in se z njo sprostili. Družite se z ljudmi, ki vas imajo radi in s tistimi, katerih družba vas navdihuje. Z družino, prijatelji in otroki se zabavajte na način, ki vam vliva veliko pozitivne energije.

energija_01

Ne pozabite na umsko energijo

Za bister in bolj zbran um je ključno, da se redno sproščate, npr. s pomočjo aromaterapije ali meditacije, da ne zanemarjate pravilnega dihanja, saj je kisik zelo pomemben vir za nastajanje energije. Če je dihanje preplitvo, telo ne dobi zadosti kisika, zato poskrbite za redno globoko dihanje. Redno uživajte v prednostih masaže in savne in ne pozabite na pozitivno mišljenje. Pozitivne misli namreč blažijo stres, krepijo samospoštovanje, umu in telesu prinašajo energijo in kar je tudi zelo pomembno, ohranja trdo zdravje. Večkrat se smejte, saj boste s tem sproščali hormon sreče. 

Postanite gospodar svojega časa

Da ne boste ves čas pod časovnim stresom in da boste imeli večji nadzor nad življenjem, si pravilno razporedite čas tako za delo, kot za počitek. Pripravite si seznam dnevnih opravil, ki jih je potrebno opraviti in se ga držite. Prav tako obvladajte morebiten nered, doma in v službi. Ko dobite pomembne dokumente ali pošto, jih preglejte in nepomembne takoj zavrzite, ne pa da jih prelagate iz enega kupa na drugega. Delovni in bivalni prostor si lahko uredite tudi po načelih feng šui in s tem prispevate k mirnemu in hkrati spodbudnemu prostoru. 

Sovražnikom energije se ognite v širokem loku

Izogibajte se poležavanju pred televizijskim sprejemnikom. Tudi če ste res zelo utrujeni, se najprej odpravite na krajši sprehod, saj vas bo svež zrak napolnil z energijo. Izogibajte se mastni hrani, sladkim in slanim prigrizkom, piškotom, rdečemu mesu in alkoholu. Sovražnik energije je tudi kofein, saj posnema učinek stresa na telo, zato se zviša raven stresnih hormonov v krvi kot sta adrenalin in kortizol. Izogibajte se tudi kajenju in gaziranim pijačam.


Število ogledov strani: 3472

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
Kaj danes za zajtrkgligor
MOJ vrtjohana
malo za hecpikec85
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »