Kulinarika.net - zdravje: Za zdrave dihalne poti

Za zdrave dihalne poti

zdravje: počitek in sprostitev, avtor: hlebpet 

S hladnimi dnevi in hladnim zrakom je vse več nevarnosti tudi za okužbe dihal. V lekarnah in specializiranih trgovinah je veliko izbire pri tovrstnih obolenjih, mi pa vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj najboljših naravnih trikov in nasvetov, ki vam bodo pri preventivi in zdravljenju v veliko pomoč.

Solna terapija

Solna terapija je odličen način, kako poskrbeti za zdrave dihalne poti. In ne le to, ta tehnika, pri kateri vdihavamo suh aerosol naravne kamene soli, blagodejno vpliva na našo kožo, zato solno terapijo priporočamo tudi pri nekaterih kožnih bolezni. Gre za povsem naravno in klinično dokazano učinkovito metodo. Solno terapijo se izvaja v posebnih solnih sobah, kjer se s pomočjo generatorja v prostoru ustvari posebna atmosfera, ki blagodejno vpliva na dihala in kožo. Generator je posebna naprava, ki vpihava suh aerosol naravne kamene soli. Terapije se opravljajo v posebej zato izdelanih solnih sobah obloženih s soljo, katera poskrbi za sterilnost solne sobe. Koncentracija aerosola soli v zraku, ki jo ustvarimo z medicinsko napravo, je podobna klimi ob morju in ima zdravilne učinke na telo. Deluje protivnetno, redči sluz, lajša izkašljevanje, sprošča mišice dihalnih poti, pomaga pri boljši prehodnosti in njihovem samoočiščenju. Pozitivni učinki solnih terapij se kažejo v izboljšanju pljučne funkcije, okrepi se imunski sistem, obnovi se sluznica dihalnih poti, kar vpliva na manjšo pogostost poslabšanja bolezni, zmanjšajo pa se tudi izostanki iz vrtca in šole.

Solne terapije niso namenjene le odraslim, ampak so učinkovite tudi za otroke. Še posebej jih priporočajo pri lajšanju oz. celo preprečevanju virusnih in bakterijskih okužb ter krepitvi obrambnega sistema.

Terapije so namenjene vsem starostnim skupinam, predvsem pa tistim, ki jih mučijo zdravstvene težave, kot so astma, bronhitis, kronična obstruktivna pljučna bolezen, vnetje manjših dihalnih poti, gripa, vnetje žrela, angina, vnetje grla, alergije, vnetja ušes, vnetje sluznice obnosnih votlin, viroze, ekcemi in dermatitis. Pomagajo tudi pri kroničnem stresu, utrujenosti, slabem spanju, smrčanju, pri mišičnih obolenjih in bolečinah v sklepih. Priporočajo se tudi športnikom, ker povečujejo fizično sposobnost in vzdržljivost ter pomagajo pri učinkovitejšem sproščanju mišičevja, ter pevcem pred nastopom in po njem, seveda pa tudi poslovnim ljudem za sprostitev po napornem dnevu.

inhaliranje.jpg

Inhalatorji

V hladnih dneh so inhalatorji nepogrešljivi pri zdravljenju dihalnih poti ter za odpravljanje različnih težav z dihanjem. Inhalator zdravilnim učinkovinam omogoča nemoten vstop v naš dihalni sistem. Inhalator vsebuje masko in ustnik, preko katerih aerosoli prehajajo v dihalne poti in lajšajo bolečine.

Inhalacijska terapija

V našem okolju so poznane tri oblike inhalacijske terapije. To so nebulizatorji oziroma inhalatorji pod pritiskom, ki se uporabljajo predvsem v bolnišnicah. Potem so tu še električni inhalatorji s črpalko za zrak ter ultrazvočni inhalatorji za zdravila v prahu. Prednost inhalacijske terapije je tudi v tem, da bolnik sam, s pomočjo lastnega vdiha, uravnava inhalacijo. Poleg tega so pri tej obliki inhaliranja lokalni stranski učinki manjši kot pri razpršilcih.

Respiratorna terapija

Pri respiratorni terapiji gre za krepitev mišic dihalnih poti s pomočjo posebnih inspiratornih in ekspiratornih vaj. Gre za vaje za krepitev mišic s ponavljajočimi vdihi in s ponavljajočimi izdihi. Ta terapija je potrebna pri zahtevnejših posegih ali operacijah dihal, vnetjih ali daljših boleznih dihal. Mišice namreč oslabijo in zato jih je potrebno okrepiti. Predvsem pri astmi in bronhitisu je izvajanje teh vaj še kako pomembno.

Nosni aspiratorji

Ker dojenčki in majhni otroci še niso sposobni izpihniti sluzi iz nosu, je nosni aspirator odlična možnost za čiščenje nosnih poti. Gre za zelo uporaben pripomoček, s pomočjo katerega otroku, ki ima zamašen nos, omogočimo normalno dihanje.

Obstaja več različnih aspiratorjev, najpogostejši pa so tisti, ki jih preprosto nataknemo na cev sesalca za prah. Aspirator dihalne poti očisti s pomočjo vakuuma, ki ga ustvari sesalec. Morda se vam zdi način malo nenavaden, vendar naj povemo, da gre za povsem varen in neboleč postopek. Sesalno glavico vtaknemo v nosno odprtino in sesamo toliko časa, da se iz nje izsesa vsa nosna sluz.


Število ogledov strani: 4151

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »