mnenj na posebni strani

Sočno biskvitno pecivo

biskvitno pecivo z marmelado, pudingom in čokoladnim prelivom

Sestavine

Biskvit:

4 jajca

4 velike žlice mlačne vode

3/4 jogurtovega lončka sladkorja (po okusu lahko tudi več ali manj)

1 vanilijev sladkor

1 jogurtov lonček mehke moke

2 žlici kakava (če je masa tekoča, lahko dodate več kakava)

1/2 pecilnega praška

 

Nadev:

marmelada

doma skuhan čokoladni puding

 

Čokoladni preliv:

1 dl mleka

1/3 masla (od 250 g)

15 dag jedilne čokolade

1 dl sladkorja

vanilijev sladkor po želji

kokos v prahu

 

Postopek

V beljake stresemo polovico sladkorja in naredimo sneg. Drugo polovico sladkorja stresemo v rumenjake, dodamo 4 žlice vode in penasto zmešamo. Dodamo moko in dobro premešamo, nato dodamo kakav (količina kakava je odvisna od gostote mase). Na koncu dodamo sneg in pecilni prašek ter vse skupaj s kuhalnico rahlo, a dobro premešamo.

Če imamo večji pekač, naredimo maso iz petih jajc in dodamo malo več sladkorja, več vode (1 žlico) in malo več moke. Biskvitno testo ni občutljivo, tako da moramo samo paziti, da ni preveč gosto ali preveč redko.

Pečemo cca. 30 minut na 180 stopinj. Ko je pečeno, ga ohladimo in nato prerežemo na dve polovici. Eno polovico damo nazaj na pladenj (zgornjo plast obrnemo na dno) in jo premažemo z marmelado ter prelijemo s čokoladnim pudingom. Pokrijemo z drugo polovico biskvita in naredimo preliv.

Preliv:

mleko segrejemo, dodamo maslo, 15 dag nalomljene jedilne čokolade, 3 minute kuhamo na rahlem ognju in na koncu dodamo sladkor in še 2 - 3 minutke kuhamo.

Preliv polijemo po biskvitu. Ko se preliv ohladi, ga posujemo s kokosom.

Opombe

Čokoladni preliv se ne strdi do trdega in ostane dokaj mehek.

Čas priprave je malo daljši, ker je treba čakati, da se biskvit ohladi, pa tudi puding in čokoladni preliv ni dobro, da se vrela prelijeta.

Pecivo je najboljše, da čez noč stoji v hladilniku in ga režete šele drugi dan.

Se splača.

Mnenja o receptu

Do sedaj je večinoma veljalo, da se da pecilni prašek med moko in preseje, da ne pride do grudic pecilnega praška. Ne bi si upala zmešati pecilnega praška na koncu. / lenca58

Imaš prav, bo pomota. Jaz dodam pecilni takrat, ko vmešam moko, vendar ne kompliciram in ga kar potresem na vrh moke. Nikoli se mi še ni zgrudalo. / shakra

meni se zdi vredu / iinica