Kulinarika.net - zdravje: Za dolgo in zdravo življenje jejte sladki krompir

Za dolgo in zdravo življenje jejte sladki krompir

zdravje: hrana in zdravje, avtor: hlebpet 

Krompir je eno najbolj priljubljenih in razširjenih živil, sedaj pa je čas, da spoznate še njegovo bolj zdravo alternativo - sladki krompir.

Kaj je sladki krompir oziroma kaj sladki krompir ni?

Za začetek je lažje opisati, kaj sladki krompir ni, kot pa kaj dejansko je. Sladki krompir ni v nobenem sorodu s pravim krompirjem. Vse sorte pravega krompirja spadajo v rod Solanum in družino razhudnikovk, sladki krompir pa je uvrščen v družino plevelu.

Sladki krompir ni v nobenem sorodu s pravim krompirjem.

Sladki krompir nima nič skupnega niti z jamom, čeprav mu nekateri, v angleško govorečih državah, pravijo tudi tako. Zmeda pri imenih je možna tudi pri nas, saj je sladki krompir eno od imen za topinambur.

V trgovini se dobro prepričajte, kakšen »sladki krompir« prodajajo.

Različne sorte sladkega krompirja

Tudi sladki krompir se lahko po določenih lastnostih razlikuje med sabo; določeni so bolj oranžne barve, spet drugi bolj rjave, njihovo razliko pa lahko občutimo ne le po barvi, temveč tudi po samem okusu. Njihove lastnosti varirajo glede na klimo, kjer je bil krompir pridelan. Na slovenskih trgovskih policah je zaradi priljubljenosti belega (navadnega) krompirja le bore malo izbire pri sladkem krompirju.

sladki_krompir.jpg

Visoka hranilna vrednost

Že skodelica (200 gramov) sladkega krompirja vsebuje 65 odstotkov dnevne količine vitamina C in je dober vir kalcija, folne kisline, kalija in betakarotena. Betakaroten je antioksidant, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Ena skodelica sladkega krompirja vsebuje 700 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina A iz betakarotena.

Gomolji sladkega krompirja so odličen vir vitamina A, C in B6, mangana, kalija in vlaknin.

Za mladosten videz

Zaradi visoke vsebnosti betakarotena (in posledično vitamina A) sladki krompir zavira procese staranja. Mnogo izdelkov za nego kože vsebuje retinol in retinolsko kislino, ki ju dobijo iz vitamina A.

Surovih gomoljev sladkega krompirja ne hranite v hladilniku.

Za dolgo življenje

Osnovno živili prebivalcev na otoku Okinava (na Japonskem) je posebna sorta sladkega krompirja, ki ima gomolje s sladko lupino in vijoličastim mesom. Zdravilne rastline iz teh gomoljev, predvsem antioksidanti naj bi pomembno vplivali k zdravju in dolgemu življenju teh otočanov.

Za dolgo in zdravo življenje čim pogosteje jejte sladki krompir.

Pomaga pri zdravljenju srčnih obolenj

Sorte z rdečimi gomolji vsebujejo veliko likopena, zdravilne učinkovine, ki bi lahko pomagala pri zdravljenju srčnih obolenj ter raka na dojkah in prostati

Sorte z vijoličastimi gomolji so zelo bogate z antocianini, ki so zelo učinkoviti antioksidanti in lahko ščitijo telo pred degenerativnimi boleznimi, ki so posledica delovanja prostih radikalov.

Ko kupujete sladki krompir pazite, da izberete čvrste, nerazpokane in neobtolčene gomolje, ki na površini nimajo mehkih lis.

Krepi imunski sistem

Sladki krompir je obogaten z vitamini A, B, C in D. Z enim srednje velikim sladkim krompirjem nadomestimo tretjino dnevne potrebe po omenjenih vitaminih, ki zelo ugodno vplivajo predvsem na imunski sistem.

Vsi vemo, da vitamin C pomaga odpravljati prehlade, poleg tega pa ima tudi pomembno vlogo pri zdravju kosti, celjenju ran in prebavi, pomaga pa tudi pri tvorjenju kolagena, ki koži podarja mladostno elastičnost.

V sladkem krompirju najdeš tudi dragocene zaloge vitamina D, ki ga telo običajno proizvaja pod vplivom sončnih žarkov. V zimskem času ga moramo v organizem vnesti s prehrano, saj prav tako krepi imunski sistem, ohranja zdravje ščitnice, srca, kože in kosti, obenem pa podari prijetno zalogo energije in poskrbi za dobro voljo.

Primeren za diabetike in sladkorne bolnike

Sladki krompir se lahko pohvali z nizkim glikemičnim indeksom, zato je ga brezskrbno lahko uživajo tudi diabetiki, saj ne zvišuje ravni sladkorja v krvi. Čeprav ima malce sladkast okus, se sladkor sladkega krompirja le počasi sprošča v krvni obtok, kar zagotavlja uravnovešen vir energije brez tveganja negativnih posledic.


Število ogledov strani: 37111

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Ossi
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
malo za hecBojaan24
MOJ vrteta
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »