Kulinarika.net - zdravje: Za cvetočo pomlad poskrbite že jeseni

Za cvetočo pomlad poskrbite že jeseni

zdravje: moj vrt, avtor: hlebpet 

Mnoge vrtne trajnice, bodisi dvoletnice, bodisi enoletnice, septembra ne cvetijo več. Ker je bilo letos veliko vlage, lahko mnoge med njimi septembra odcvetejo, sploh tiste, ki so imele pravočasno porezane prve odcvetele cvetove. K temu bo pripomogel tudi dež, sicer pa jih zalivamo več in dosegli bomo podoben učinek.

Septembra sadimo tiste vrste lilij, ki cvetijo junija in julija. Sadimo jih trikrat tako globoko, kot so debele njihove čebulice, hkrati pa mora biti razdalja med posameznimi čebulicami tudi trikrat tolikšna, kot je njihova debelina.

Če bi radi imeli cvetoče gredice že zgodaj spomladi, moramo pomladanske čebulice posaditi že v drugi polovici septembra.

Presajamo potonike in sadimo pomladanske čebulice

V kimavcu tudi presajamo in delimo potonike, ampak šele takrat, ko jim začnejo rumeneti listi. Ker pa potonike ne marajo presajanja, bodo kako leto ali dve po presajanju bolj malo cvetele. Ob sajenju na novo rastišče njihovih korenik ne smemo vkopati pregloboko, saj jim zadošča le 3 do 4 centimetre debela odeja prsti.

Če bi radi imeli cvetoče gredice že zgodaj spomladi, moramo pomladanske čebulice posaditi že v drugi polovici septembra, zato bodo police trgovin zdaj polne čebulic jaric, pasjih zobov, zvončkov in žafranov. Te čebulnice so nezahtevne in ne potrebujejo izkopavanja, saj se razraščajo same. Podobno je tudi z narcisami, ki jih izkopljemo in na novo posadimo samo takrat, ko jih želimo na vrtu presaditi na drug prostor.

Čebulice imajo rade sonce

Podobno velja tudi za nekatere vrste tulipanov. Najmanj zahtevni so tako imenovani botanični tulipani, drugače pa je z velikocvetnimi, novejšimi hibridi tulipanov, ki so zelo občutljivi in le redko preživijo več kot dve ali tri pomladi.

cvetlini_vrt.jpg

Večina čebulic izvira iz Sredozemlja in Bližnjega vzhoda, kar pomeni, da za rast potrebujejo podobne razmere. V bistvu so precej skromne, saj rabijo dobro odcedno in rahlo peščeno prst, ki ji primešamo preperel hlevski gnoj ali kompost. Vse imajo rade sonce, zato jih ne sadimo na senčno stran. Lahko jih posadimo tudi pod grmovje ali drevje, ki je septembra sicer še polno listja, ki pa ga spomladi, ko cvetijo tulipani, še ni. Čebulnice posadimo pod zunanje veje, in sicer dve debelini čebulice globoko.

Odstranjujmo plevel in rahljajmo prst

Bolj hladno in vlažno vreme bo prijalo tudi plevelu, ki v takšnih pogojih še posebno dobro uspeva, zato moramo naš vrt redno pleti. Prst okoli rastlin mora biti redno zrahljana, rastline pa zalite le po potrebi. Na novo posejane ali presajene rastline pa moramo zalivati bolj pogosto.

V sončnem vremenu presajene rastline čez poldne senčimo, saj so zaradi presajanja ali delitve še bolj občutljive. Prst okoli rastlin pokrivamo z zastirko. Prenehamo tudi z dognojevanjem okrasnih grmovnic in trajnic, kar pa ne velja za dalije. Te namreč cvetijo do prve slane in so v tem obdobju v največjem razcvetu. Gnojenje namreč druge rastline spodbudi k ponovni rasti, zato se novi poganjki ne bi mogli dovolj utrditi in bi jih uničila že prva slana.

Septembra je tudi čas, da pregledamo naše skalnjake in suhe zidove ter preveč razrasle rastline presadimo ali omejimo z obrezovanjem. Praznine med kamni zapolnimo z mešanico komposta ali preperelega hlevskega gnoja in peščene prsti ter po želji zasadimo nove rastline.


Število ogledov strani: 12619

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrdkapica
malo za hecmadoka
Kaj danes za zajtrkPetrca_5
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »