mnenj na posebni strani

Medena pita

Sestavine

Testo:

1 jajce

15 dag sladkorja

3 žlice mleka

3 dag masla ali margarine

2 žlici medu

30 - 32 dag moke

1 žlička sode bikarbone

 

Krema:

0,5 l mleka

20 dag sladkorja

2 vanilijeva sladkorja

4 žlice pšeničnega zdroba

20 dag margarine

Postopek

Vse sestavine za testo zgnetemo in testo razdelimo na tri dele. Vse tri dele razvaljamo na približno velikost A4 formata (malo manjše) in damo pači vsakega posebej, da lepo porjavi.

Krema:

sladkor in vanilijev sladkor stresemo v mleko in kuhamo. Ko zavre, dodamo 4 žlice pšeničnega zdroba. Vse skupaj naj vre 10 minut. Nato počakamo, da se ohladi do mlačnega. 20 dag margarine spenimo in nato po žlicah dodajamo mlačen zdrob ter sproti mešamo.

Vse skupaj zložimo v zaporedju:

prva plast peciva - krema - druga plast peciva - krema - tretja plast peciva.

Nekaj časa pustimo še na sobni temperaturi, nato damo čez noč v hladilnik.

Opombe

Pri pripravi testa lahko najprej v posodi stepemo jajca, sladkor, mleko, margarino in med ter nato dodajamo moko s sodo bikarbono. Če je testo premehko, dodamo malo moke.

Mnenja o receptu

Jaz medeno pito obtežim za nekaj časa, nato jo prelijem s topljeno čokolado in dam v hladilnik. Najboljša je drugi dan. / stara

Namesto masla ali margarine dam svinj. mast in vse sestavine razen moke kuham in seveda mešam, da postane karamelne barve šele nato dodam moko in zamesim. Moke dam cca 40dag in še toplo valjam na 4 tanke plošče velikosti velikega pekača, ter pečem na narobnem delu pekača. Ker je zelo tanko je hitro pečeno, in previdno ko jemlješ iz pekača. Ostalo je po spominu vse isto. Poskusite tako ne bo vam žal, je sigurno balje. To pito pečem že 30 let in vsi jo obožujejo. Poskusila sem že tudi za margarino pa se ni tako lepo valjalo, kar skupaj je lezlo. Tudi jaz jo razrežem šele naslednji dan, obtežitev, pa sploh ni potrebna jaz moram bit zelo previdna, ko mažem plošče, da mi ne razpokajo. Pa tudi če kakšna poči glavno, da je na vrhu vse celo. Ko se prevlaži oz . "odneha" samo z rokami malo potlačim, če swe slučajno ni kje sprijelo. Včasih pride med peko do kakšnega mehurčka. / tutifruti